Nieuws

'Ik ben als een hond behandeld' - Fotograaf uit Apeldoorn reisde mee met vluchtelingen

APELDOORN - Fotograaf Geronimo Matulessy uit Apeldoorn ging naar Servië en Kroatië om de vluchtelingenstroom vast te leggen. In die landen werd hij zelf als vluchteling behandeld én vernederd.
Geronimo is beginnend fotograaf en het was voor het eerst dat hij zo'n groot verhaal probeerde vast te leggen. Hij kwam in de Servische hoofdstad Belgrado een groep Syrische mannen tegen en sloot zich bij hen aan. Omdat hij zelf een getinte huidskleur heeft, viel hij niet op.
In het begin was het een voordeel, maar later was hij voor de autoriteiten in het land geen journalist meer, maar een vluchteling.

Corrupte politie eist geld

Matulessy vertelt over zijn reis met de vluchtelingen naar de Hongaarse grens: 'Toen we met de groep een bus probeerden te pakken kwamen we erachter hoe corrupt de politie is. Iedereen moest 50 euro betalen om in een rij voor de bus te mogen staan. Eenmaal in de bus moesten we de chauffeur ook nog eens 35 euro betalen. Bovendien werden we niet bij de grens afgezet, maar moesten we nog een heel stuk lopen.'
Bij een treinstation op de grens was de chaos zo mogelijk nog groter. Daar stonden duizenden mensen te wachten in de hitte en 'er was amper eten en drinken'.
Ondertussen maakte hij vele foto's, waaronder die van een kind die door een man omhoog wordt gehouden:

Surrealistisch

Een aantal andere foto's zijn Matulessy ook bijgebleven. Zo was er op hetzelfde station op een gegeven moment paniek en kwam de mensenmassa in beweging. 'Een man werd onwel en onder de voet gelopen. Zijn vrouw was helemaal hysterisch. Het was een surrealistisch beeld. Ik heb serieus een paar minuten naar het tafereel gekeken. Ik heb me afgevraagd: gebeurt dit nu echt, gewoon in Europa?
Foto: Geronimo Matulessy/Vice.com

Als een hond behandeld

Toen hij dit had gezien en de vrouw had horen krijsen, wilde hij naar huis. 'Toen dacht ik, ik kap ermee. Maar dat ging nog niet zo makkelijk. Ik zat in de stroom vluchtelingen en werd, net als zij, als een hond behandeld. Er was zoveel minachting. Ik heb mijn paspoort elke keer weer laten zien om te bewijzen dat ik een Nederlander ben, een EU-burger. Het hielp niet. Zelfs de politie stuurde me weg. Uiteindelijk ben ik gered door de Nederlandse ambassade.'

Kinderen: aai over de bol

Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen. Ook die heeft hij veelvuldig gefotografeerd. Daarbij bleef hij niet altijd op afstand. 'Soms gaf ik ze even een aai over de bol of ik speelde met ze. Het zijn beelden die me zijn bijgebleven.'
Foto: Geronimo Matulessy/Vice.com
Foto: Geronimo Matulessy/Vice.com
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!