Instellingen

'A15 wordt niet leuk' - Gemeenten willen pijn verzachten

GROESSEN - 'De A15 komt in een gebied waar die eigenlijk niet kan liggen', zegt de Duivense wethouder Van Groningen. Maar de weg komt er en de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe en Zevenaar komen nu met voorstellen aan de minister om de pijn voor de omwonenden te verzachten.
De vier gemeenten en de provincie Gelderland zijn het eens geworden over hoe de doorgetrokken A15 tussen Bemmel en Zevenaar en de verbreding van de A12 moet worden ingepast. Volgens Van Groningen is het grote winst dat ze eruit zijn gekomen, omdat de gemeenten in het verleden nog wel eens tegengestelde belangen hadden.

Kwakende kikkers niet meer te horen

Ze vragen minister Schulz van Infrastructuur en Milieu nu om de plannen iets aan te passen zodat de overlast voor omwonenden kan worden beperkt. Wethouder Van Groningen, die ook namens de andere gemeenten spreekt, zegt dat de burgers nooit blij met de snelweg zullen worden. 'De mensen wonen in een landelijk gebied waar je de kikkers nog hoort kwaken. Als die snelweg er ligt, wordt dat echt verdrongen door het geraas van auto's.'

Deksel op de snelweg

Om de overlast toch te beperken, willen de gemeenten onder meer dat er bij De Helhoek een soort deksel op de snelweg wordt gelegd. De A15 wordt daar verdiept aangelegd. Een van de actievoerders van het eerste uur in De Helhoek is Marcel Hermsen. Hij denkt dat met dit plan het maximaal haalbare is bereikt voor het buurtschap. Volgens hem blijft de leefbaarheid in het dorp op deze manier 'voor zover mogelijk' bestaan.
Hij is trots op de gemeenschapszin in het buurtschap. Er is lang actiegevoerd tegen de snelweg die het buurtschap doorklieft. Een aantal gezinnen moet zelfs verhuizen, zei hij vorig jaar op TV Gelderland:

Realistisch plan

Volgens wethouder Van Groningen komen de gemeenten nu met een realistisch plan dat lang niet alle problemen oplost. Zo pleiten de gemeenten niet langer voor een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal. ´Die brug komt er. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ervoor gestemd. Dan is het klaar.´ Protesteren heeft dus geen zin meer en dat doen de gemeenten en provincie dan ook niet meer.
Wel willen ze dat er van de brug tot Groessen een geluidswal langs de A15 wordt aangelegd. De snelweg komt daar naast de Betuwelijn te liggen. Die heeft een geluidsscherm en dat zal als een soort klankkast werken voor het geraas van het verkeer op de snelweg. ´Dat draagt ver het landelijk gebied in´, aldus Van Groningen.
Bekijk hieronder waar de weg gaat lopen.

Lokale wegen lopen vol

De gemeenten hebben ook de nodige wensen als het gaat om de op- en afritten. Van Groningen: 'De opdracht van Rijkswaterstaat is om een sobere snelwegverbinding aan te leggen tussen Bemmel en de A12, maar daarin wordt te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor het lokale wegennet.' Sommige wegen krijgen volgens hem twee keer zoveel verkeer te verwerken en de gemeenten hebben geprobeerd om daar een oplossing voor te vinden.
Hoeveel het eisenpakket van de vier gemeenten en de provincie Gelderland kost, kan de wethouder niet zeggen. Wel is hij duidelijk over wie het moet betalen. Wat hem betreft trekt de minister in ieder geval de portemonnee voor de aanpassingen die ervoor moeten zorgen dat het lokale wegennet niet vastloopt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!