Nieuws

Heropening azc Aalten sneller dan gepland

Het azc in Barlo
Het COA wil voormalig asielzoekerscentrum Groot Deunk in het buurtschap Barlo bij Aalten versneld heropenen. Dat heeft burgemeester Bert Berghoef dinsdagavond gezegd tijdens de raadsvergadering.
AALTEN - Het COA wil voormalig asielzoekerscentrum Groot Deunk in het buurtschap Barlo bij Aalten versneld heropenen. Dat heeft burgemeester Bert Berghoef dinsdagavond gezegd tijdens de raadsvergadering.
In een memo aan de Aaltense raadsleden staat: 'Vorige week is gekeken hoe de gebouwen van het complex er aan toe zijn. Op dit moment worden er offertes gemaakt. De verwachting is dat er volgende maand al begonnen kan worden met het renoveren van de panden.' Wanneer de eerste asielzoekers kunnen worden opgevangen is niet duidelijk.

Opvang leegstaand bejaardenhuis

Tijdens de vergadering is ook gesproken over opvang van vluchtelingen in een leegstaand bejaardenhuis, maar volgens wethouder Ted Kok is dat niet meer mogelijk. De burgemeester heeft wel aangegeven dat gekeken kan worden wat de gemeente Aalten extra kan doen.

'Sloop die gebouwen'

Buurtbewoners zijn niet blij met de heropening. Buurtbewoner Steffen Rendering: 'De versnelde ingebruikname is een verrassing voor ons. Vorige week was er geen enkele intentie om ook maar wat te overleggen.'
De buurt heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met de gemeente. Rendering: 'Wij willen het complex wel heropenen, maar dan willen we ook dat straks de gebouwen gesloopt worden, zodat er daarna geen asielzoekers meer kunnen worden opgevangen.' Begin oktober staat een nieuw gesprek gepland.
In 1987 werd het azc in het buurtschap Barlo geopend. Aanvankelijk zou het voor 6 weken zijn. Uiteindelijk heeft het gebouwencomplex 22 jaar dienst gedaan als azc. In 2011 sloot het centrum de deuren, het idee was dat het voorgoed gesloten zou blijven.