Nieuws

Droppings Ginkelse Heide succesvol verlopen

EDE - De luchtlandingen op de Ginkelse Heide, waarmee Operatie Market Garden werd herdacht, zijn afgelopen. Wel hielden de vliegtuigen meer afstand van elkaar, waardoor de landingen gespreid zijn over de middag. De droppings van vanmorgen werden afgelast vanwege mist en laaghangende bewolking.
De vliegtuigen moesten meer afstand van elkaar houden in verband met het weer. Om twee uur kwam een Nederlands Hercules transportvliegtuig over, gevolgd door twee keer een Duits en één keer een Belgisch toestel. Het klapstuk werd het overvliegen van een Amerikaans C-17-toestel waaruit 100 parachutisten sprongen.
Op de Ginkelse Heide werd herdacht, dat er 71 jaar geleden 2000 geallieerde troepen landden. Die hadden tot doel de Rijnbrug in Arnhem te veroveren om zo de geallieerde opmars richting Nazi-Duitsland te ondersteunen. De Slag om Arnhem ging verloren, de brug bleef in Duitse handen en de opmars stokte.
Ook vorig jaar werden de luchtlandingen in de ochtend afgelast wegens mist en werd er alleen 's middags gesprongen. Toen was het doel 800 parachutisten te laten landen, maar dat werden er toen veel minder.

Gewonden

De luchtlandingen zijn al jaren een traditie bij de herdenking van Operatie Market Garden. In het verleden sprongen ook veteranen van de Slag om Arnhem mee, maar dat gebeurt nu niet meer. In 2011 hadden de parachutisten veel last van de harde wind en zware bewolking. Toen vielen er zes lichtgewonden.
Samen met droppings gisteren bij Renkum en op de Ermelose Heide was het de grootste luchtlandingsoperatie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!