NA

Draadloos internet voor buitengebied Wijchen

Er komt draadloos internet in het buitengebied van de gemeente Wijchen.
WIJCHEN - Er komt draadloos internet in het buitengebied van de gemeente Wijchen.
Dat is één van de ambities die de gemeente ondanks bezuinigingen overeind houdt. Wethouder Geert Gerrits van financiën zegt dat de crisis ook in Wijchen nog voelbaar is en heeft daarom de meerjarenbegroting van 2016 tot en met 2019 bijgesteld.

Spoortunnel naar achter

Een eerder voorgestelde verhoging van de onroerendzaakbelasting (ozb) van 12,6 procent heeft de wethouder onder druk van de gemeenteraad bijgesteld naar 7,5 procent. Daarom moet er elders wel geld gevonden worden maar dit lukt door sommige investeringen (bijv. in de spoortunnel) naar achteren door te schuiven.
Overigens behoort Wijchen met de geplande ozb-verhoging van 7,5 procent volgens wethouder Gerrits nog steeds tot de gemeenten met de laagste lasten in de regio.

Naweeën van de crisis

Ook Wijchen voelt volgens wethouder Gerrits de naweeën van de crisis onder meer door een verhoogd aantal bijstandsuitkeringen van mensen die na verlies van hun baan eerst in de ww zaten.
Maar het college wil ondanks deze 'tegenwind' blijven investeren in de kwaliteit van de samenleving. Zo houdt Wijchen vast aan het plan om het buitengebied te voorzien van draadloos internet. Wat dat betreft vindt het college dat Wijchen een naam hoog te houden heeft.

Digitale snelweg

De afgelopen twee jaar ontving de gemeente een Google e town award omdat ze voorop loopt op de digitale snelweg. Zo voorzag de gemeente het grootste deel van de woningen al van een glasvezelnetwerk.
Ook het zichtbaar maken van de historie is een ambitie waar Wijchen geld voor blijft uittrekken. Zo zijn er momenteel opgravingen aan de Oostflank en er zijn plannen om de grafheuvel aan de Tienakker weer zichtbaar te maken. De financiering van deze ambities komt voor een deel uit de algemene reserves die hierdoor inkrimpen.

gunstige positie

Toch blijven die algemene reserves ruim boven de 10,5 miljoen euro die Wijchen zichzelf gesteld heeft voor de komende jaren. En daarmee behoudt de gemeente een gunstige financiële positie. Wethouder Geert Gerrits: 'Ik denk dat er maar weinig vergelijkbare gemeentes zijn die zo veel algemene reserves hebben.'