Instellingen

SP Gelderland wil minder voorlichters en meer journalisten

ARNHEM - De SP in Gelderland wil een Gelders fonds voor de regionale journalistiek in het leven roepen. Fractievoorzitter Eric van Kaathoven lanceerde dat plan zondagochtend in het programma In Gelderland Live.

Volgens de socialisten staat de journalistiek in de regio onder druk. Door saneringen bij kranten en bezuinigingen op de regionale omroepen kan de regionale journalistiek steeds minder de waakhond van de democratie zijn, aldus Van Kaathoven. De partij heeft een speciaal toelichtingsfilmpje gemaakt voor het idee.

Volgens de SP zouden provincie en gemeenten een voortrekkersrol moeten vervullen in het fonds, omdat zij belang hebben bij een vitale lokale democratie. Ze zouden bijvoorbeeld een deel van het communicatiebudget in het fonds kunnen stoppen.

Van Kaathoven: 'In 2014 had de provincie Gelderland 37 fte communicatiemedewerkers in dienst en de totale uitgaven voor communicatie waren bijna vier miljoen euro. Schrap daarvan 1 fte aan voorlichters en bijhorende kosten en laat de 54 Gelderse gemeenten elk 0,2 fte schrappen, dan heb je al een elftal fulltime journalisten erbij. Minder voorlichters, meer journalisten!', aldus de fractievoorzitter, zelf in het dagelijks leven overigens voorlichter.

Om inmenging van de overheid in berichtgeving te voorkomen, stelt de SP voor om (oud-)journalisten en deskundigen het fonds te laten beheren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!