Nieuws

Britse militair WOII herbegraven op ereveld Oosterbeek

OOSTERBEEK - De resten van een Britse militair die drie jaar geleden werden geborgen op de Ginkelse Heide bij Ede, zijn woensdagmiddag herbegraven op het ereveld in Oosterbeek.
Het slachtoffer is inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om de Engelse parachutist John Joseph Kennell, die op 18 september 1944 sneuvelde tijdens operatie Market Garden. De landingsterreinen lagen toen onder Duits vuur.
Het veldgraf werd in september 2012 gevonden door Ronald van Veldhuisen. Die zocht de Ginkelse Heide af met een metaaldetector. De man hoopte dat hij woensdagmiddag tijdens de herbegrafenisceremonie even het woord zou krijgen. 'Al die tijd heeft de militair in mijn hoofd gezeten en daar wil ik graag over vertellen.'

Schotse militair herdacht

Woensdagochtend was op de militaire begraafplaats in Oosterbeek nog een herdenkingsceremonie. Daarin werd het naamloze graf van sappeur Henry Miller Sherwood hernoemd. De in Schotland geboren militair overleed op 20 september 1944 in zijn stelling in Oosterbeek door een mortiergranaat.
Zijn stoffelijke resten werden in 1991 geborgen, maar konden toentertijd niet worden geïdentificeerd. Twee jaar later werden ze in een naamloos graf bijgezet op het ereveld in Oosterbeek. In 2005 werd de zaak succesvol heropend en werd de identiteit van het slachtoffer alsnog achterhaald.
Beide militairen zijn woensdag in het openbaar herdacht door nabestaanden en de betrokken militaire eenheden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!