Instellingen

Archeologen zoeken naar puzzelstukje verleden Nijmegen

In het centrum van Nijmegen is dinsdag begonnen met archeologisch onderzoek. Er wordt gegraven tussen de Waalkade en de Valkhofheuvel, waar de Bastei verrijst. Dat is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie.
In het centrum van Nijmegen is dinsdag begonnen met archeologisch onderzoek. Er wordt gegraven tussen de Waalkade en de Valkhofheuvel, waar de Bastei verrijst. Dat is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie. © gemeente Nijmegen
NIJMEGEN - In het centrum van Nijmegen is dinsdag begonnen met archeologisch onderzoek. Er wordt gegraven tussen de Waalkade en de Valkhofheuvel, waar de Bastei verrijst. Dat is het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie.
Nijmegen (Noviomagum) is de oudste stad van Nederland. Vlakbij de plekken waar nu wordt gegraven, zijn al Romeinse overblijfselen gevonden, zoals de Nijmeegse godenpijler.
De archeologen verwachten ook dit keer belangrijke sporen van het Nijmeegs verleden te vinden. Op de plek kunnen resten tevoorschijn komen uit de Romeinse tijd tot en met het midden van de vorige eeuw. Bijzondere vondsten krijgen een plek in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Puzzelstukje

Ook in De Stratemakerstoren wordt gegraven. In het rijksmonument aan de Waalkade kunnen funderingen van stadsmuren en torens uit de 13e en 16e eeuw worden blootgelegd.
Volgens de gemeente is dit één van de plekken in Nijmegen 'waar een puzzelstukje van het lange verleden' nog in de bodem ligt.
Rijksmonument De Stratemakerstoren

Uitkijkpunt voor belangstellenden

Op het Valkhof is bij de Sint Nicolaaskapel een mooi uitkijkpunt, vanwaar het terrein van de opgraving goed is te zien. Op de trappen halverwege de helling kunnen belangstellenden ook terecht.
In de kapel zijn posters en folders te krijgen met informatie. Bovendien zullen na bijzondere vondsten speciale rondleidingen worden georganiseerd.
De opgravingen duren naar verwachting zes weken. Met de bouw van De Bastei is afgelopen zomer begonnen. Het centrum opent in de zomer van 2016 de deuren.
Kijk hier naar het geschiedenisprogramma De Ridders van Gelre over de Romeinen in Nijmegen. En bezoek zaterdag 19 september gratis Museum Het Valkhof in Nijmegen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!