Arnhem

Net als toen: Gelderland komende dagen het domein van de Airbornes

In navolging van de grote luchtlandingen van september 1944 is Gelderland de komende dagen op meerdere locaties het domein van de Rode Baretten. De Ginkelse Heide en het Houtdorperveld in de gemeente Ermelo krijgen te maken met 'grootse paralandingen', zo belooft de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, de organisatie achter de droppings.
EDE - In navolging van de grote luchtlandingen van september 1944 is Gelderland de komende dagen op meerdere locaties het domein van de Rode Baretten. De Ginkelse Heide en het Houtdorperveld in de gemeente Ermelo krijgen te maken met 'grootse paralandingen', zo belooft de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen, de organisatie achter de droppings.
Het zijn de Rode Baretten van de 11 Luchtmobiele Brigade die op zaterdag 19 september met honderden collega's uit acht landen een massale dropping uitvoeren op de Ginkelse Heide bij Ede ter herinnering aan de 71e verjaardag van de start van Operatie Market Garden. Zo'n 750 Rode Baretten doen de luchtlandingen van 17 en 18 september 1944 in het gebied nog eens dunnetjes over.

A Bridge Too Far

Nadat op 17 september bij Heelsum en Wolfheze de eerste Britse luchtlandingen waren geweest, landde op 18 september 1944 de 4e Britse parachutistenbrigade op de Ginkelse Heide, onder zwaar Duits afweervuur.
De Airbornes moesten hun collega's in Arnhem bereiken en de kleine eenheid van luitenant-kolonel John Frost ontzetten die er als enige in geslaagd was de Rijnbrug te bereiken. Deze en andere pogingen mislukten en de gedecimeerde eenheid van Frost moest zich op 21 september overgeven.
Arnhem bleek A Bridge Too Far in het ambitieuze plan van de Britse bevelhebber Montgomery om met een gewaagd grondoffensief over door parachutisten veroverde bruggen door te stoten naar het Ruhrgebied.
(Schilderij van David Shepherd over de strijd bij de Rijnbrug:  Arnhem Bridge, 5pm, the second day)

Via Groningen naar de Ginkelse Heide

De voorbereidingen voor de massale droppings op de Ginkelse Heide beginnen op woensdag 16 september op het Groningse oefenterrein Marnehuizen. Gelderland krijgt een dag later, op 17 september, te maken met de para's als ze oefensprongen maken op de Ginkelse Heide.
Weer een dag later, op 18 september, springen de Rode Baretten op het Houtdorperveld bij Ermelo. Daar werden indertijd de opnames gemaakt van de droppings voor de film A Bridge Too Far
De complete film is inmiddels te bekijken via YouTube:
Tijdens de droppings op 19 september wordt voor het eerst gebruik gemaakt van een Amerikaanse Boeing C17 Globemaster III. Het is een van de grootste militaire transporttoestellen. Het vliegtuig kan zo'n 100 para's vervoeren.

Soldaten lopen de route van Frost

Nieuw dit jaar is dat de Airbornes op 17 september na hun landing op de Ginkelse Heide de route gaan lopen die de soldaten van John Frost 71 jaar eerder liepen naar de Arnhemse Rijnbrug. De soldaten lopen langs diverse historische locaties en door de Arnhemse binnenstad om te eindigen bij de brug die naar de toenmalige Britse commandant is vernoemd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!