Asielzoekers

Syrisch gezin uit Wijchen moet weg: 'Wie kan dat nu nog uitleggen?'

WIJCHEN - Met een handtekeningenactie protesteren leerlingen en ouders van de Jenaplanschool De Buizerd in Wijchen tegen de uitzetting van het gezin Kiragous/Donian. Maandag vragen zij aan mensen om hun handtekening te zetten onder een petitie. De kinderen zitten inmiddels twee jaar op de school in Wijchen.
Dinsdag zou de vader al moeten vertrekken, op 12 oktober de rest van het gezin. Ze moeten niet terug naar Syrië, maar naar Armenië. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verklaart, volgens de familie, dat opa en oma van het gezin in 1915 gevlucht zijn vanuit Armenië naar Syrië. Door die achtergrond moet de familie terug naar dat land. De advocaat van de familie vecht dat nu aan; met Syrische geboorteaktes wil de familie laten zien echt uit Syrië te komen. De broer en zus van de vader hebben namelijk wel een verblijfsvergunning gekregen op basis van hun Syrische nationaliteit.
Het kan niet dat deze mensen weg moeten en dan ook nog naar een land dat ze niet kennen, zegt Wil Straten, die voor de familie opkomt:

'Gezin wordt uit elkaar getrokken'

De school springt in de bres voor het gezin en verzamelt handtekeningen. Met een petitie willen ze maandagavond de burgemeester van Wijchen vragen om uitstel van het uitzetten van de vader.
In een persbericht zegt de school: 'Het gezin, dat al zoveel heeft meegemaakt, wordt uit elkaar getrokken. Ze waren eindelijk vrij en veilig en hadden een nieuw leven opgebouwd. In deze tijd waarin er zoveel mensen die op de vlucht zijn geholpen worden, moet deze familie terug. Wie kan dat nu nog uitleggen?' Van de vluchtelingen nu, komt ook een groot deel uit Syrië.

Ingeburgerd

In april 2013 vluchtte moeder Donian (43) met vier kinderen uit Syrië: een dochter van 7, zoon van 11, zoon van 17 en een dochter van 19. In juli van dat jaar kwamen ze aan in Wijchen. Eind 2013 konden ook vader (53) en de oudste dochter (21) naar Nederland komen. Inmiddels woont het gezin 2,5 jaar in Nederland en spreken de kinderen ook Nederlands.
Om privacyredenen wil de familie niet zeggen wat de voornamen zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!