Instellingen

Beheerder oude steenfabriek Duiven: 'Natuur is de kunst van het nietsdoen'

© Gerard Litjens, bureau Stroming

LOO - Het lijkt zo makkelijk, nietsdoen, maar in de praktijk valt het zwaar tegen. Dat zegt Fokko Erhart, beheerder van de Loowaard, een voormalige steenfabriek bij Duiven waar de natuur de afgelopen twintig jaar haar gang mocht gaan.

'Als je niets doet en de natuur haar gang laat gaan loop je vroeger of later tegen iemand aan die wil dat je ingrijpt.' Zo was er in de beginjaren een explosie van distels waardoor het nabijgelegen dorp Loo last kreeg van pluizen. Uiteindelijk bleek nietsdoen het juiste effect te hebben. De distels verdwenen en daarmee ook de overlast.

Voor en na de teruggave

Hoe groot de veranderingen in het terrein zijn is goed te zien op foto's die Fokko maakte voor en na de teruggave aan de natuur

(foto: Fokko Erhart/wildernisfoto.nl)

Twintig jaar geleden zag de Loowaard er zo uit, een steenfabriek in een uiterwaard van 90 hectare. In overleg met de provincie werd destijds besloten dat er klei en zand gewonnen mocht worden maar dat de bedrijven die daarvan profiteerden de omvorming en het beheer zouden betalen. Nu twintig jaar later ziet diezelfde plek er heel anders uit.

(foto: Fokko Erhart/wildernisfoto.nl).

Zeearend

Het meest trots is de beheerder over het feit dat het hem gelukt is de handen van het gebied af te houden. Het enige beheer wordt gevoerd door grote grazers die de begroeiing kort houden. Door die vorm van beheer is de Loowaard een waar paradijs voor allerlei diersoorten geworden. En als er ooit zeearenden in de Loowaard gaan broeden zou dat de absolute bekroning zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!