Achterhoek

's Werelds eerste koeienparadijs geopend in Groenlo

GROENLO - Het is 'het paradijs voor de koe', aldus de initiatiefnemers: de koeientuin. Een plek waar de koeien tussen planten lopen en hun vlaaien af en aan worden opgeruimd.
Het bedrijf van Chris Bomers in Groenlo heeft de eer; daar staan de koeien voor het eerst in de tuin. De dieren staan op een soort doek, waar urine doorheen kan. De mest blijft op de vloer liggen.
De verwachting is dat er zo minder ammoniak vrijkomt en zijn de uitwerpselen beter te gebruiken voor biogas. Maar dat moet nog onderzocht worden.
Vorig jaar januari was de koeientuin nog in volle aanbouw. Toen stonden de koeien nog in de stal:

Mestrobot ruimt vlaaien op

De koeien zijn vrij om in en uit te lopen. Er is plek voor 70 van de 190 koeien van Bomers. Tussen de bomen en op een vloer die aanvoelt als grasweide lopen de dieren rond. De koeientuin biedt twee keer zoveel ruimte per koe. Een mestrobot gaat door de tuin heen, om alle uitwerpselen op te ruimen.
De ambitie is om recreanten en dagjesmensen ook tot de tuin toe te laten. Zo is er woensdag al een eerste open dag. De Stichting Courage, de innovatieorganisatie van de Nederlandse melkveehouderij, wil zo het imago van de melkveehouderij in stand houden.
ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!