Nieuws

Veel blije gezichten bij eerste Gelredag ondanks de regen

GENDRINGEN - Normaal is het op zaterdag rustig bij de zandafgraving van de Azewijnse Broek, maar deze dag waren ongeveer vijftig bezoekers druk op zoek naar vondsten uit de prehistorie.
De eerste van zestien Gelredagen van Omroep Gelderland begon bij het Museum Min40Celsius in het Achterhoekse Varsselder. Daar zagen de bezoekers welke beesten vroeger rondliepen in de Achterhoek. Initiatiefnemer René van Uum nam zijn gasten daarna mee naar het zandwinningsgebied, een kilometer verderop. Daar lagen de prehistorische botten van wolharige neushoorns en prehistorische walvissen letterlijk voor het oprapen.
Twee kijkers van TV Gelderland kwamen speciaal uit Ede op het evenement af. 'We zagen afgelopen maandag op televisie dat je botten kan vinden in de Achterhoek. Toen dachten we: waarom mogen wij dat niet? Een paar dagen later zagen we deze oproep om zelf ook botten te zoeken. Daar zijn we heel blij mee.' Andere bezoekers kwamen uit Harderwijk, Arnhem en zelfs uit Amersfoort. Niemand ging met lege handen naar huis.

Vondsten mee naar huis

De mooiste vondst deed de 13-jarige Annabel uit Zelhem. Zij vond een puntgave kaak van een reuzenhert. De kiezen waren nog perfect te zien. Ook de dames uit Ede gingen tevreden naar huis. 'We zijn ook in de steengroeve van Winterswijk geweest. Daar hebben we niks gevonden. Hier gaan we naar huis met echte botten uit de prehistorie.' De deelnemers aan de Gelredag mochten hun vondsten houden. René van Uum: 'Er ligt hier zoveel van dat spul. Voor wetenschappelijk onderzoek is dat niet interessant.'
Omroep Gelderland verzorgt de Gelredagen samen met stichting Gelders Erfgoed, het Regionaal Bureau Toerisme Arnhem-Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum. Zestien zaterdagen opent een Gelderse historische locatie gratis de poorten voor de bezoekers.

Ridders van Gelre

Op maandagavond zijn deze hoogtepunten uit de Gelderse geschiedenis te zien in het TV Gelderland-programma Ridders van Gelre. Radio Gelderland doet op zaterdag tussen 10.00 uur en 13.00 uur live verslag van de Gelredagen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!