Geschiedenis

Zestien weken lang gratis Gelredagen: beleef de geschiedenis

VARSSELDER - Op zoek naar neushoornbotten en mammoetkiezen. Dat kan op de eerste van zestien Gelredagen. Gratis evenementen waar u de Gelderse geschiedenis kunt beleven.
De Ridders van Gelre, het gloednieuwe geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland, neemt u gratis mee naar Museum 'min40celsius' in het Achterhoekse Varsselder. Sta oog in oog met een Achterhoekse neushoorn of ga zelf fossielen zoeken in de zandafgraving bij het museum onder leiding van een deskundige gids.
De prehistorie is het thema van de allereerste uitzending van de Ridders van Gelre. In die uitzending zoeken de ridders (presentatoren René Arendsen en Bas Steman) uit hoe de heuvels in Gelderland zijn ontstaan, hoe je een klokbeker maakt en graven ze in de zandafgraving naar neushoornbotten van tienduizenden jaren oud.

Neushoorns in het wild

Ooit gedacht dat er haaien zwommen op de plek waar we nu door de mooie Achterhoek fietsen? En even later op de mammoetsteppe de wolharige mammoet en wolharige neushoorn graasden. Het is te zien in het tv-programma Ridders van Gelre.
Eén van de locaties die de Ridders aandoen in hun zoektocht op tv naar de oudste geschiedenis van Gelderland is op zaterdag 5 september gratis te bezoeken.
Kom tussen 10.00 uur en 13.00 uur naar het museum 'min40celsius' aan de Hoofdstraat 14 in Varsselder en beleef de prehistorie. Ridder René Arendsen doet vanuit Varsselder live verslag op radio.

Ridders van Gelre

De dag in 'min40celcius' is de eerste van in totaal 16 gratis Gelredagen. Elke week is een locatie uit het televisieprogramma op zaterdag gratis te bezoeken. Het publiek mag aangeven welke verhalen uit de Gelderse geschiedenis zij het meest interessant vinden. Deze verhalen worden door verschillende organisaties in 2016 op de kaart gezet!
Houd daarvoor Mijn Gelderland.nl en Spannende Geschiedenis.nl in de gaten. Studenten van de opleiding Communicatie Multimedia Design van de HAN gaan vanaf september aan de slag met de thema's om deze op innovatieve manier vorm te geven.
De Gelredagen worden georganiseerd in samenwerking met Gelders Erfgoed, Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen en het Nederlands Openluchtmuseum.
De Ridders van Gelre zijn elke maandagavond te zien op tv bij Omroep Gelderland, vanaf 18.20 uur (elk uur herhaling). Elke week staat er een andere periode uit de Gelderse geschiedenis centraal.
De verhalen die in de vaderlandse geschiedenisboeken onderbelicht zijn gebleven komen nu in de schijnwerpers te staan. De chauvinistische ridders gaan op onderzoek uit en geven iedere inwoner van Gelderland alle redenen om trots te zijn op onze gezamenlijke Gelderse geschiedenis. Volg ze via Twitter en Facebook.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!