Nieuws

Honderden mensen willen eten of voetballen met vluchtelingen in Apeldoorn

Noodopvang in de Americahal in Apeldoorn
'De reacties zijn overweldigend', zegt Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn. Hij begon deze week de Facebookpagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Duizenden Facebookgebruikers hebben de pagina inmiddels geliked.
APELDOORN - 'De reacties zijn overweldigend', zegt Jurrien ten Brinke uit Apeldoorn. Hij begon deze week de Facebookpagina 'Ik ben een gastgezin voor een vluchteling'. Duizenden Facebookgebruikers hebben de pagina inmiddels geliked.
Ten Brinke kreeg samen met enkele andere Apeldoorners maandag het idee voor de pagina. Ze waren op de informatiebijeenkomst voor inwoners van hun woonplaats over de komst van 400 vluchtelingen. Die worden tijdelijk opgevangen in de Americahal. 
Het idee achter de site is dat iedere vluchteling de tijd dat hij in Apeldoorn verblijft een gastgezin heeft om mee op te trekken. Hij kan dan bijvoorbeeld eens per week bij het diner aanschuiven, mee voetballen of mee op stap gaan. Het is niet de bedoeling dat de vluchteling onderdak krijgt bij de gastgezinnen, benadrukt Ten Brinke.

'Hopelijk voorkomt het ook onveiligheid en criminaliteit'

De initiatiefnemer zegt dat het vluchtelingenthema hem raakt. In zijn jeugd werkte hij ook jarenlang met vluchtelingen en merkte dat asielzoekers graag wat om handen hebben. Met de gastgezinnen hoopt hij dat te kunnen bieden voor de mannen in de tijdelijke noodopvang. Ten Brinke: 'Hopelijk voorkomt het ook wat onveiligheid in criminaliteit in de wijk.'
De Facebookpagina telt inmiddels duizenden likes en het aantal blijft maar oplopen. Honderden mensen hebben aangeboden om een 'gastgezin' te zijn. Daar zitten ook reacties bij van mensen buiten Apeldoorn.
Inwoners van andere plaatsen waar tijdelijk asielzoekers worden opgevangen zien ook wel iets in het initiatief. Het is nog niet gelukt om voor alle 400 asielzoekers in Apeldoorn een gastgezin te strikken. Ten Brinke hoopt dat voor maandag te bereiken. 

Gastgezin mag eigenlijk niet van het COA

Ten Brinke en de andere initiatiefnemers moeten nog wel met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om tafel. Het COA heeft hen verteld dat de gastgezin-constructie in principe niet mag.
Vanwege de massale reacties gaat het COA donderdag in gesprek met Ten Brinke en zijn kompanen. 'Als het met deze noodopvang niet mogelijk blijkt te zijn, hebben we in ieder geval al 400 mensen die zich willen inzetten voor het asielzoekerscentrum dat in Apeldoorn gaat komen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!