Nieuws

Controle op geleverde zorg faalt; fraude met pgb nog steeds mogelijk

Het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is nog altijd fraudegevoelig. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Een zorgverlener die kwaad wil, kan meer uren zorg declareren dan hij levert.
ARNHEM - Het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is nog altijd fraudegevoelig. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Een zorgverlener die kwaad wil, kan meer uren zorg declareren dan hij levert.
Zeker als er sprake is van gebrek aan controle door een bewindvoerder. Die heeft namelijk geen zicht op de geleverde uren zorg, maar tekent wel namens de cliënt de urenbriefjes af. De branchevereniging van bewindvoerders PBI erkent dit.
Op 1 januari is de opzet van de persoonsgebonden budgetten veranderd, om fraude tegen te gaan. Sinds dit jaar betaalt niet langer de cliënt zelf maar de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de facturen van zorgverleners.
Verslaggever Sandrina Hadderingh:
De facturen gaan naar de SVB. Als cliënten een bewindvoerder hebben, heeft die ze ondertekend voor akkoord. Hij vraagt daarbij lang niet altijd niet om een controle-handtekening van de cliënt op de urenbriefjes van de hulpverleners.
De afgelopen maanden was er regelmatig ophef rond de betaling van pgb's in Gelderland, zoals bij jeugdzorgorganisatie Boriz in Velp en Stichting Job Lanceer in Tiel.
Benieuwd hoe een zorgverlener fraude kan plegen met pgb? Lees dan hier verder.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!