Nieuws

Wageningen Universiteit: pas op voor deze Japanse veelvraat

Japanse kever - foto Wikipedia Commons)
Als we niet uitkijken zijn mogelijk binnenkort onze sier- en fruitbomen, tomaten en grasvelden het doelwit van een tot nu toe in Europa onbekende veelvraat: de Japanse kever. Die waarschuwing komt van onder meer de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit.
WAGENINGEN - Als we niet uitkijken zijn mogelijk binnenkort onze sier- en fruitbomen, tomaten en grasvelden het doelwit van een tot nu toe in Europa onbekende veelvraat: de Japanse kever. Die waarschuwing komt van onder meer de Natuurkalender en de Wageningen Universiteit.
Aanleiding voor de waarschuwing is een melding uit Italië waar de kever is waargenomen in Piemonte en Lombardije. Vermoedelijk zijn de kevers daar per vliegtuig terechtgekomen en zijn ze 'meegelift' met plantentransporten. In de Verenigde Staten en Canada is de kever al een dikke eeuw actief en uitgegroeid tot een ware plaag.
De kevers hebben het voorzien op soorten als de berk, linde, appel, druif, roos, kers, tomaat, mais en gras. Dat zijn soorten die via de handel vanuit Italië veel naar Nederland komen waardoor het risico levensgroot is dat de schadelijke kevers binnenkort ook bij ons de kop opsteken, aldus de Wageningen Universiteit.

Grenscontroles

Volwassen kevers richten grote schade aan, aan de bladeren van hun 'favoriete' planten en bomen. Ze vreten alle zachte delen weg behalve de nerven. Ook bloemen - en dan met name rozen - en fruit staan op hun menu. De larven van de kevers, de zogeheten engerlingen, kunnen enorme schade aanrichten aan graslanden. Kenmerkend voor de soort is dat de kevers in grote groepen bossen en landerijen afschuimen en kaalvreten.
Nederland heeft een vegetatie waar de kever dol op is en een klimaat waar het insect prima in kan overleven. In het verleden zijn er al meer schadelijke insectensoorten via handelstransporten ons land binnengekomen, en omdat er geen grenscontroles zijn op geïmporteerde goederen is de kans reëel dat de kever ook in Nederland zal aankomen 'met alle schade van dien'.

Kleine witte haarborstels

De kevers lijken op de in ons land bekende rozen- en kleine julikever, maar zijn te herkennen aan kleine witte haarborstels aan de zijkant van hun lijf. De Wageningen Universiteit vraagt fruittelers, groenbeheerders en natuurliefhebbers goed uit te kijken en als ze de kever zien foto's te maken en die op te sturen naar natuurkalender@wur.nl. En mocht u in het verleden al eens een foto hebben gemaakt van een rozenkever; kijk dan nog eens goed of het geen Japanse kever is. 'Wie weet zit hij al in ons land.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!