Nieuws

Minister Kamp: Kolencentrale Nijmegen niet eerder dicht dan gepland

De vijf oude kolencentrales in ons land, waaronder die in Nijmegen, kunnen niet versneld worden gesloten. Dat zegt minister Kamp (EZ) in reacties op vragen van milieuorganisaties.
NIJMEGEN - De vijf oude kolencentrales in ons land, waaronder die in Nijmegen, kunnen niet versneld worden gesloten. Dat zegt minister Kamp (EZ) in reacties op vragen van milieuorganisaties.
'Je kunt niet zo in het wilde weg centrales gaan sluiten', aldus Kamp in reactie op de milieuclubs die de vervuilende centrales graag sneller dicht willen hebben nu uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de centrales de afgelopen maanden een recordhoeveelheid kolen hebben verstookt. Vanwege de lage kolenprijs is het opwekken van stroom met kolen financieel interessanter. De extra CO2-uitstoot is de milieuorganisaties een doorn in het oog.

'Vuile' energie wordt duurzaam

De vijf betrokken centrales zijn die in Nijmegen, de Amercentrale in Geertruidenberg, twee centrales op de Rotterdamse Maasvlakte en een oude centrale in Zeeland. De laatste moeten in 2017 zijn gesloten. In Nijmegen verrijst op de plek van de oude centrale op termijn een duurzaam energiepark met onder meer een zonnecentrale en een installatie voor de productie van energie uit biomassa.
Een snellere sluiting is volgens Kamp geen optie vanwege de gemaakte afspraken. Volgens hem wordt hard gewerkt om de uitstoot van CO2 te verminderen. Naast de sluitingsplannen, gebeurt dat door het bijstoken van extra biomassa en de zo snel mogelijke overgang op duurzame vormen als bijvoorbeeld windenergie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!