Nieuws

Verse schaapherders in de maak

VELP - De scholen zijn weer begonnen en het Helicon MBO in Velp is gestart met één van de meest bijzondere opleidingen in Gelderland: de opleiding tot schaapherder. Vandaag liepen de eerste studenten met hun schapen over de hei.
Het aantal aanmeldingen overtrof alle verwachtingen: sinds de aankondiging van de nieuwe opleiding meldden zich 70 studenten aan. 19 konden ook echt aan de eerste officiële schaapherders-opleiding beginnen. Een van hen is Riaan Strijdom. Hij wil na een loopbaan in de psychiatrie nu zijn droom verwezenlijken: een leven als schaapsherder.

Stront en vacht, de lekkerste reuk die er is

'Schapen ruiken naar stront en huid, een fantastische geur. Die vachten, dat is de lekkerste reuk die er is,' zegt Riaan tussen de schapen van de eerste kudde onder zijn hoede. Vandaag heeft hij zijn eerste praktijkstage gelopen met herderin Marianne van Heijningen. 

Niet alleen maar romantiek

Volgens Geert Willink van Helicon MBO in Velp zijn de studenten allemaal wat ouder dan de gemiddelde MBO-leerling. Hij benadrukt dat het niet alleen maar romantisch over de heide struinen is met de schapen, de studenten moeten ook echt de schoolbanken in. 'Tegenwoordig moet een schaapherder ook verstand hebben van ecologie, landschapsontwikkeling en hij moet ook nog eens een goed ondernemer zijn. Dat leer je niet op de hei.' 

Verse herders nodig

Nu zijn er zo'n 300 schaapherders in Nederland. Het lijkt een beroep dat langzaam uitsterft. Maar juist door de vergrijzing onder de huidige herders is er volgens het Helicon kans op werk. En er is volgens Helicon steeds meer vraag naar groen- en natuurbeheer door schaapskuddes bij bijvoorbeeld gemeenten. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!