Nieuws

250 jaar grensstreek niet alleen herdenken maar ook vieren

In de grensstreek tussen Oldenkotte en Dinxperlo wordt vanaf oktober aan beide kanten van de grens '250 jaar grens' gevierd. Het motto van de viering is 'grenzen verbinden'.
BORKEN - In de grensstreek tussen Oldenkotte en Dinxperlo wordt vanaf oktober aan beide kanten van de grens '250 jaar grens' gevierd. Het motto van de viering is 'grenzen verbinden'.
Precies 250 jaar geleden vond in het Kloster Mariengarden Burlo in Duitsland de 'conventie van Burlo' plaats. Tijdens deze conventie werd de grens tussen Nederland en Duitsland vastgelegd. De afgelopen eeuwen waren er verschillende conflicten in de grensstreek. Met de conventie en het daaruit voortvloeiende verdrag kwam daaraan een eind.
Een jaar geleden kwamen de oudheidverenigingen uit Kotten, Südlohn en Burlo met het idee om die mijlpaal te vieren. Samen met de aangrenzende gemeenten is er nu een programma gemaakt waarin 250 grens gevierd wordt.

Scala aan festiviteiten

Op zaterdag 24 oktober starten de festiviteiten op de plek waar het 250 jaar geleden begon. In het Kloster Mariengarden in Burlo wordt op die dag een groots festijn georganiseerd. Daarnaast wordt er onder andere een reizende tentoonstelling ingericht en zullen verschillende verenigingen en organisaties in de grensstreek een jaar lang in het teken staan van het feest.

Veel meer grensoverschrijdend samenwerken

Burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk is blij met het initiatief. Hij is de afgelopen jaren al hard aan werk om de grens tussen Duitsland en Nederland te vervagen. 'Dat is voor bijvoorbeeld de economie erg belangrijk. 250 jaar geleden was er niet zo'n harde grens als nu, eigenlijk moeten we weer een beetje terug in de tijd'. Van Beem geeft, net als Mechtild Schulze Hessing, de erste Beigeordnete der Stadt Borken, aan dat er veel meer samengewerkt moet worden. 'We moeten over de toekomst nadenken, elkaar leren kennen en gaan samenwerken'.
De grensgemeenten in de Achterhoek, Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland ondersteunen het project. Ze trekken samen 15.000 euro uit voor de festiviteiten. De Duitse gemeenten moeten daarover nog een besluit nemen. Ook wordt er gekeken of er Brusselse subsidies beschikbaar zijn.