Instellingen

20.000ste Airborne-biertje feestelijk gepresenteerd

Beeld van de presentatie van de 10.000ste fles in 2006 aan toenmalig burgemeester Bruinooge van Renkum en de Poolse veteraan Fedorowicz.
Een beetje bierbrouwer haalt de oplage tijdens een mooie zomer in no time, maar daar is het de brouwer van het speciale Airborne Beer niet om te doen. © Airborn Beer.com

OOSTERBEEK - Een beetje bierbrouwer haalt de oplage tijdens een mooie zomer in no time, maar daar is het de brouwer van het speciale Airborne Beer niet om te doen.

Op 2 september wordt op de Westerbouwing in Oosterbeek de 20.000ste fles van het speciale bier gepresenteerd, en daar is de maker maar wát trots op. Hij noemt het een 'charitatieve hobby'.

De eerste flessen Airborne Beer werden in 1999 gepresenteerd ter gelegenheid van de 55ste herdenking van operatie Market Garden. De opbrengst kwam ten goede van de stichting Lest We Forget die betrokken is bij de Airborne-herdenkingen. De oplage van 3000 flessen was in een recordtempo uitverkocht, waarna werd besloten het project voort te zetten.

De intiatiefnemer van het Airborne-biertje is Gerrit Staal (1963). Hij is geboren in Heelsum maar woont inmiddels in het Friese Oldeberkoop.

15.000 euro voor de biertjes

In de loop der jaren heeft het project zo'n 15.000 euro opgeleverd. Dat geld is ten goede is gekomen aan Lest We Forget, het Airborne Museum in Oosterbeek en het project Liberation Route Europe.

De 20.000ste fles wordt op 2 september overhandigd aan wethouder Heinrich van de gemeente Renkum. Oud-directeur Boersma van het Airbornemuseum zal op de Westerbouwing een korte lezing geven over de strijd die daar in september 1944 is geleverd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!