Nieuws

Geblesseerde Totilas noodgedwongen met pensioen

Edward Gal met Totilas
De topsportcarrière van Totilas is voorbij. Het wereldberoemde paard won aan de hand van Edward Gal uit Oosterbeek verschillende gouden medailles.
OOSTERBEEK - De topsportcarrière van Totilas is voorbij. Het wereldberoemde paard won aan de hand van Edward Gal uit Oosterbeek verschillende gouden medailles.
Het paard werd vijf jaar geleden verkocht voor meer dan tien miljoen euro maar raakte daarna vaak geblesseerd.
Totilas werd gekocht door de Duitser Paul Schockemöhle en bereden door Matthias Rath. Op het laatste EK werd nog brons gehaald op de landenwedstrijd maar na het toernooi werd bij het dier een botontsteking geconstateerd. Het was de zoveelste blessure, waarop de Duitse eigenaar besloot dat het paard geen wedstrijden meer mag rijden.

Gouden duo

Edward Gal en Totilas bleken een gouden duo te vormen. Vooral in de jaren 2009 en 2010 werden veel nationale en internationale prijzen gewonnen. In 2009 in het Britse Windsor werden de twee Europees kampioen op de Grand Prix en de kür (zie video). Dat gebeurde met bijzonder hoge scores en een wereldrecord op beide disciplines. 
Een jaar later waren de prestaties misschien nog indrukwekkender. Op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Kentucky werden maar liefst drie gouden plakken in de wacht gesleept. Gal en Totilas winnen goud in de landenwedstrijd, bij de Grand Prix Special en bij de kür op muziek (zie video). 
De naam en magie van Totilas zijn gevestigd. Dan besluit de eigenaar om het dier te verkopen. Voor een astronomisch bedrag, ergens tussen de tien en vijftien miljoen euro.
Eenmaal in Duitse handen haalt Totilas nooit meer zijn oude niveau. Ook internationale titels worden niet meer gehaald, enkel een documentaire zet het dier nog in de schijnwerpers. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!