Wageningen

Wageningen Universiteit: De bij wordt resistent voor dodelijke parasiet

De bijensterfte, die veroorzaakt wordt door de varroamijt, een dodelijke parasiet, is over een paar jaar waarschijnlijk voorbij. Dat zegt bijenkenner Dr. Tjeerd Blacquiere van de Wageningen Universiteit. © WikiCommons
ARNHEM - De bijensterfte, die veroorzaakt wordt door de varroamijt, een dodelijke parasiet, is over een paar jaar waarschijnlijk voorbij. Dat zegt bijenkenner Dr. Tjeerd Blacquiere van de Wageningen Universiteit.
'De bij gaat zichzelf redden. Daar moesten wij hem wel de gelegenheid voor geven', zegt Blacquiere bij Radio Gelderland. De varroamijt stapte in de jaren '80 over van een andere honingbij uit Azië. Toen de bij in Nederland kennismaakte met deze parasiet moesten er nog bepaalde eigenschappen ontwikkeld worden om de varroamijt te overleven.
Daardoor gingen er veel groepen bijen dood. Er werd besloten om de parasiet te bestrijden. 'Maar dan raakt de bij nooit resistent tegen de mijt', zegt Blacquiere. 'Toen werd besloten om de bijen over te laten aan de natuurlijke selectie. Daardoor zijn een hoop bijen verloren, maar na een paar jaar overleefden volken toch. We zagen dat de bijen minder last kregen van de mijt.'

Toekomst zonder bestrijding

Het gaat zelfs zo goed dat de bij het over een aantal jaar zonder bestrijding van de parasiet moet zien te redden. Dat betekent overigens niet dat er geen bijen meer gaan sterven door de varroamijt. 'Zonder schade gaan we het niet redden, maar van griep gaan ook mensen dood', aldus de bijenkenner.