Nieuws

Na 75 jaar krijgt Edenaar (96) alsnog een onderscheiding voor inzet tijdens Tweede Wereldoorlog

EDE - Hij moest er 75 jaar op wachten, maar de 96-jarige Hendrik van Vliet uit Ede kreeg dinsdag alsnog een Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De veteraan bleef nuchter onder alle eer: 'Ik heb er nooit om gevraagd.'
Het Mobilisatie-Oorlogskruis werd in 1948 uitgereikt aan militairen en oud-militairen, maar Van Vliet heeft de medaille toen nooit gekregen. Familieleden hebben de medaille alsnog voor de hoogbejaarde man aangevraagd. Dinsdag werd de Edenaar gedecoreerd door burgemeester Cees van der Knaap.
Burgemeester Van der Knaap: 'Mensen die hadden gediend, konden het kruis aanvragen maar een heleboel militairen en oud-militairen deden dat niet, zeker niet degenen die wat meer bescheiden waren. Meneer Van Vliet is zo'n bescheiden persoon.' 

Onder vuur van Duitse bommenwerpers

Van Vliet was gemobiliseerd van augustus 1939 tot mei 1940. In de meidagen diende hij bij het 1e Regiment Luchtdoelartillerie in de Betuwe. Hij lag onder vuur van Duitse bommenwerpers en haalde vijandelijke vliegtuigen naar beneden. Van Vliet over die periode: 'Dat ben je enerzijds gelukkig en anderzijds dacht je: wat een droefheid en wat een ellende.' Later in de oorlog is hij ondergedoken om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz in Duitsland. 

Zijn broers hebben de oorlog niet overleefd

Tijdens de oorlog verloor Van Vliet twee broers. Eén kwam om het leven in Indië. De ander zat vast in Kamp Amersfoort en werd kort voor de bevrijding gefusilleerd in Loosdrecht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!