Nieuws

Gedeputeerde wil in gesprek met glasvezelinvesteerders

ARNHEM - Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk nodigt investeringsmaatschappij CIF uit voor een gesprek over de aanleg van glasvezel op het platteland in Gelderland.
Dat zegt de gedeputeerde in reactie op het nieuws dat de investeringsmaatschappij voor ruim 500.000 huishoudens en bedrijven in uitgestrekte buitengebieden in Nederland wil voorzien van snel internet. CIF ziet daartoe mogelijkheden omdat er voldoende interesse is in snel internet, een grotere bereidheid om financieel bij te dragen en de aanlegkosten van glasvezel door efficiëntere graaf- en aanlegmethodes goedkoper is geworden.

Geen marktpartij subsidiëren

De provincie Gelderland is al jaren bezig om glasvezel aan te leggen in de Achterhoek, omdat marktpartijen deze gebieden niet rendabel genoeg vinden om te voorzien van snel internet. Tot nu toe komen de plannen van de provincie niet van de grond, omdat Europese regels roet in het eten gooien.
Of er sprake kan zijn van een samenwerking tussen CIF en provincie, vindt gedeputeerde Van Dijk het nu nog te vroeg. 'Ik ga in ieder geval niet een marktpartij subsidiëren.'

Beweging in de markt

Van Dijk zegt blij te zijn om 'beweging' in de markt te zien. 'Ik zie hier dat een experiment in Twente goed uitpakt. Brabant is ook in gesprek met een commerciële partij die glasvezel wil aanleggen in het buitgengebied en KPN heeft ook plannen', aldus de gedeputeerde.
Op het Gelderse platteland zijn er al verschillende burgerinitiatieven ontstaan, om te inventariseren hoe groot de vraag naar glasvezel is en om te onderzoeken of het snelle internet aangelegd kan worden.

Samen met bewoners en gemeenten

In Hilvarenbeek en Twente werkt CIF intensief samen met bewonerscollectieven en gemeentes om de uitrol van glasvezel mogelijk te maken. CIF: 'Afhankelijk van de situatie zijn hiervoor verschillende samenwerkingsvormen en financieringsmodellen mogelijk. In Twente wordt bijvoorbeeld een vastrechtvergoeding van 10 euro per maand aan gebruikers gevraagd en in andere gebieden geldt een eenmalige bijdrage. Ook zijn combinaties tussen een vastgoedvergoeding en eenmalige bijdrage mogelijk.' 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!