Nieuws

Politie schiet doorgedraaide asielzoeker neer op terrein azc Winterswijk

WINTERSWIJK - De politie heeft donderdagmorgen een 27-jarige man uit Kameroen neergeschoten op het terrein van het asielzoekerscentrum aan de Amstelstraat in Winterswijk. Volgens de politie was hij een gevaar voor zijn omgeving.
Om de man rustig te krijgen, werd er op hem ingepraat en loste een agent eerst waarschuwingsschoten . Ook werd er pepperspray gebruikt. Toen de man de bevelen niet opvolgde is er gericht geschoten. Voor zover bekend is de man in zijn been geraakt. Daarna is de Kameroener gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hoe de man er nu aan toe is, is niet bekend.
Een schietincident als die in het azc zijn uitzonderlijk. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is er nog nooit eerder zo'n heftig incident op het azc in Winterswijk geweest. 

'Bewoners zijn geschrokken'

Jeanette Scholten van het COA zegt dat de man zich donderdagmorgen agressief meldde bij de receptie. De man zou een brandblusser hebben gepakt en een paal uit de grond hebben getrokken. 'Met die voorwerpen wilde hij mensen te lijf gaan.' Volgens Scholten zijn de bewoners van de locatie geschrokken. Het COA is donderdag in gesprek geweest met medewerkers, bewoners en omwonenden. 'Zij willen graag hun verhaal kwijt. Het belangrijkste is dat de rust nu wederkeert.'
Op de locatie in Winterswijk wonen zo'n 500 asielzoekers. Zij zitten daar in afwachting van een procedure. De Rijksrecherche gaat onderzoek doen naar deze zaak.

De eerste uren

Politiewoordvoerder Simen Klok vertelt net na de schietpartij op Radio Gelderland wat er gebeurde: