Nieuws

Deze films en tv-series werden in Gelderland opgenomen

ARNHEM - U moet nog even geduld hebben, maar Gelderland is volgend jaar veelvuldig op televisie en wel in een nieuwe dramaserie. 'La Famiglia' speelt zich grotendeels af in Culemborg.
De tv-serie is geschreven door Maria Goos, bekend van onder meer Oud Geld, en gaat over een Italiaans gezin dat in Nederland woont en zich daar probeert te ontworstelen aan het verleden. Maar dat is niet de enige keer dat Gelderland het decor is voor films en tv-uitzendingen. Hieronder volgt slechts een deel van Gelderse plekken die ooit dienstdeden als opnamelocatie.

Rutger Hauer en Bennie Jolink

Floris. Wie van jeugdige vijftigers is er niet mee opgegroeid? De gelijknamige tv-serie werd in 1968 opgenomen. Grotendeels in Doornenburg, maar ook Kasteel Hernen en het Slot Loevestein vormden het decor. Floris betekende de doorbraak voor Rutger Hauer.
Veertigers herinneren zich ongetwijfeld De Zevensprong, de jeugdserie uit 1982 naar het boek van Tonke Dragt. De buitenopnames vonden plaats in Ruurlo. Van recentere datum: de voetbalreeks Koen Kampioen. In de Achterhoek werden acht afleveringen opgenomen, die in 2012 door de AVRO zijn uitgezonden. Onder anderen Bennie Jolink van Normaal figureerde.
Meer sport: de film Ventoux naar het boek en scenario van Volkskrant-columnist Bert Wagendorp uit Groenlo is verfilmd in Zutphen, Steenderen en op de Posbank bij Rheden.

Een brug te ver niet in Arnhem maar... Deventer

Dan iets wat inwoners van Arnhem mogelijk zal teleurstellen. De beroemdste scènes uit de film A Bridge Too Far uit 1977 van Sir Richard Attenborough waarbij de Slag om Arnhem werd nagespeeld, zijn niet in de Arnhem opgenomen, maar in Deventer. Andere opnames waren in Nijmegen en Lent, waaronder de Waaloversteek.
Bronkhorst is ook vertegenwoordigd met onder meer een replica van een kerk; de voorkant verraadt niets, maar achter de gevel houden steigerbuizen de constructie overeind.
De miniserie In het vuur van de storm uit 2010 had ook oorlog als thema. De serie werd onder meer opgenomen in Beekbergen, Hummelo en Bronkhorst. Verspreid over bijna tweehonderd draaidagen (alleen in de weekenden en in de vakantietijd) werkten uiteindelijk zo’n duizend vrijwilligers eraan mee. Ruim tien jaar hebben de makers aan deze serie gewerkt. De gehele serie is opgenomen op locatie, waaronder in Engeland, Tsjechië, Frankrijk en België.

Van LL Cool J tot Sinterklaas

Gedeeltelijk opgenomen in de Glen-Millsschool in Wezep is Cool! uit 2004 van Theo van Gogh. Pupillen van die school en andere jeugdinrichtingen spelen mee in de film die verhaalt over criminele jongeren.
Uit datzelfde jaar stamt de film Mindhunters, een Amerikaanse thriller rond rapper en acteur LL Cool J. Het verhaal draait om FBI-studenten die onderzoek doen naar een seriemoordenaar. Onder meer op de Veluwe rond Radio Kootwijk is gefilmd. Er waren kleine rolletjes voor Antonie Kamerling en Daniël Boissevain.
Uit 2007 stamt de film Sinterklaas en het Uur van de Waarheid. Aan de film, deels opgenomen in Doorwerth, deed onder anderen 'Ma Flodder' Nelly Frijda mee.
De Frostbrug in Arnhem was in 2012 alsnog locatie voor filmopnames; eind dat jaar gebruikte filmproducent Eyeworks de brug voor de film Daglicht naar het boek van Marion Pauw. De rolprent was in 2013 in de bioscopen te zien en trok meer dan 250.000 bezoekers. Ook in Arnhem werden scènes opgenomen voor de film Intens van Omroep Gelderland-programmamaker Guido Lavalaye. Hij had onder meer een rol voor oud-politicus en auteur Jan Terlouw uit Twello.
Gebeurde er nog meer in Arnhem? Natuurlijk. De Rijnhal was jarenlang de thuishaven voor het tv-spel bij de NCRV Zeskamp. Dorpen en steden streden tussen 1964 en 1987 om de meeste punten.

Guldens ophalen met de caviabak

Volgend jaar gaat de film Knielen op een bed violen naar de succesvolle roman van Jan Siebelink uit Ede in première. Het boek is gesitueerd in Velp, voor de film heeft regisseur Ben Sombogaart onder meer gedraaid in Doesburg, Renkum en Nijmegen.
Speciale vermelding krijgt, omdat het niet om een locatie gaat, maar wel een onvergetelijk onderdeel was: de VPKV, de Vaassense Pluimvee- en Konijnenhouders Vereniging. Hoogtepunt van de Wie-kent-kwis van de AVRO tussen 1973 en 1984. Meneer Henk van Rijssen liet in zijn caviabak André van Duin, Patricia Paay, Sjaak Swart, Corry van Gorp en nog meer BN'ers honderden guldens voor de deelnemers ophalen.
Tot slot: een pareltje van honderd jaar oud uit Nijmegen! De eerste film van Joris Ivens: De Wigwam.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!