Nieuws

Inspectie nog steeds kritisch over zorg van jeugdhulpverlener Job Lanceer uit Tiel

Volgens Job Lanceer is de zorg wel goed geregeld.
Jeugdzorgorganisatie Job Lanceer uit Tiel biedt nog steeds geen verantwoorde en veilige zorg. Uit de tweede rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat Job Lanceer nog niet aan de wettelijke eisen voldoet.
TIEL - Jeugdzorgorganisatie Job Lanceer uit Tiel biedt nog steeds geen verantwoorde en veilige zorg. Uit de tweede rapportage van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat Job Lanceer nog niet aan de wettelijke eisen voldoet.
Eind vorig jaar werd Job Lanceer voor het eerst door de inspectie bezocht en deze constateerde een groot aantal tekortkomingen. Zorgplannen die niet aan de eisen voldeden, geen klachtenregeling, de gedragscode voldeed niet, net zoals de zorgkwaliteitssystemen. Verder constateerde de inspectie dat de kwaliteit en de kwantiteit van het personeel niet voldoende was. Geen van de begeleiders had een afgeronde zorgopleiding.

11 van de 14 beoordelingspunten niet op orde

De inspectie heeft in april een tweede bezoek gebracht aan Job Lanceer. Uit het rapport (pdf) dat daarna is opgemaakt, blijkt dat veel punten nog steeds niet volledig op orde zijn. In totaal moet Job Lanceer nog 11 van de 14 beoordeelde onderwerpen verbeteren. Hiervoor heeft de zorgverlener inmiddels een plan moeten in dienen bij de inspectie.

Onderzoek samenwerking psychiater

De inspectie gaat nu ook de rol van de psychiater die door Job Lanceer wordt ingezet nader onder de loep nemen. Op de website van Job Lanceer is te lezen dat er ook tweedelijns GGZ-psychiatrische behandeling gegeven kan worden. Volgens de inspectie is Job Lanceer niet bevoegd om deze hulp te verlenen.
Bij het bestuderen van de zorgdossiers heeft de inspectie verder geconstateerd dat het ontbreekt aan informatie-uitwisseling tussen de psychiater en Job Lanceer. De inspectie heeft ook geen zaken aangetroffen die de psychiater heeft vastgelegd na contact met een cliënt. Er wordt nu verder onderzocht hoe de kosten worden doorberekend aan cliënten.

Vraagtekens bij Raad van Toezicht

De inspectie zet verder vraagtekens bij de inmiddels opgerichte Raad van Toezicht. Alle drie de leden zijn kennissen van de bestuurder van Job Lanceer en zijn niet deskundig op het gebied van gezondheidszorg. De inspectie vraagt zich dan ook af of de Raad van Toezicht een kritische beoordeling kan geven over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Over Job Lanceer

Job Lanceer is een zorgorganisatie die niet alleen ambulante hulp biedt aan jongeren en jongvolwassenen, maar ook dagbesteding en begeleiding. Job Lanceer is sinds 2013 officieel toegelaten als instelling voor persoonlijke verzorging en begeleiding.
Eigenaar van het bedrijf is Cok van den Heuvel. Hij begeleidt samen met 3 medewerkers 17 cliënten. Cliënten hebben stoornissen als ADHD, PDD  NOS, Asperger, maar kunnen ook zwaardere zorg nodig hebben. Bijna alle cliënten krijgen dagbesteding bij de werkplaats voor brommer- en motortechniek van Van den Heuvel. Van den Heuvel werd in 2012 nog Tielenaar van het Jaar.

'Straks het braafste jongetje van de klas'

Volgens eigenaar Van den Heuvel is er geen sprake van dat de zorg nu niet in orde is. Volgens hem constateerde de inspectie in april dat Job Lanceer op de goede weg is. 'Wel had de inspectie nog wat vragen en die hebben we beantwoord. De 27e komen ze weer langs voor een voortgangsgesprek. En dan is het klaar. Dan zijn we het braafste jongetje van de klas.'
Zo heeft Van den Heuvel de leden van de Raad van Toezicht beter omschreven. De inspectie dacht volgens hem ten onrechte dat ze niets met zorg hadden te maken. 'Dat hebben ze wel degelijk.' Ook heeft hij volgens eigen zeggen beter omschreven wat zijn relatie met hen is. Verder overweegt hij de raad met andere leden uit te breiden.
Van den Heuvel vindt dat zijn organisatie in de media niet eerlijk wordt bejegend. 'We leveren een absolute topprestatie, maar we worden onder een enorm vergrootglas gelegd. De inhoud gaat voor de procedure. We doen het bovengemiddeld. We hebben een slagingspercentage van 85 procent, anderen maar 15 procent. En dan worden wij lastiggevallen met geneuzel over protocollen.'

Rechtszaak wegens fraude

Inmiddels heeft een ex-cliënt een rechtszaak aangespannen tegen Job Lanceer. Zij moet van zorgkantoor VGZ 18.000 euro terugbetalen, omdat Job Lanceer volgens VGZ fraude heeft gepleegd. Volgens de ex-cliënt heeft Job Lanceer niet de afgesproken zorg verleend, maar deze wel in rekening gebracht. VGZ stelt haar nu aansprakelijk voor de zorg die niet geleverd is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!