Nieuws

Natuurmonumenten wil gesprek over gigastal Wichmond

Archieffoto
Natuurmonumenten vindt het plan om een stal te bouwen voor 1445 runderen een bedreiging voor de natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied. De stichting wil in gesprek met multimiljonair Kees Koolen die de gigastal wil bouwen.
WICHMOND - Natuurmonumenten vindt het plan om een stal te bouwen voor 1445 runderen een bedreiging voor de natuur- en cultuurhistorische waarden van het gebied. De stichting wil in gesprek met multimiljonair Kees Koolen die de gigastal wil bouwen.
Boswachter Harald van den Akker van Natuurmonumenten vreest voor het idyllische landschap: 'In een waardevol cultuurhistorisch landschap past geen megastal, dat druist in tegen alle waarden die wij hebben als natuur- en cultuurorganisatie'.
De stal komt op dertig meter van het landgoed Hackfort. Een plek met eikenlanen, boerderijen en zandweggetjes. Volgens de stichting is het gebied een belangrijke motor voor de lokale economie. Er komen meer dan 100.000 bezoekers per jaar naar het landgoed.

In gesprek

Natuurmonumenten heeft een verzoek ingediend om in gesprek te gaan met Kees Koolen. De oud-directeur van Booking.com heeft de vergunning voor de megastal aangevraagd bij de provincie. Daarnaast gaat de natuurorganisatie nadenken over verdere vervolgstappen.
Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk zei donderdag dat hij het belangrijk vindt dat Koolen draagvlak krijgt in de buurt. De vergunningsaanvraag voor de stal voldoet aan alle regels, maar de provincie wil meer. Boeren moeten duurzamer gaan produceren en koeien moeten naar buiten kunnen.

Gigastal

Een gemiddelde Hollandse koeienstal telt 85 melkkoeien. De term megastal wordt gebruikt vanaf 250 koeien. De stal die Koolen in Wichmond wil bouwen is dus groter dan gemiddeld, met bijna 1500 koeien.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!