Nieuws

Onderzoek Omroep Gelderland over zalmverwerker Foppen op Reporter Radio

ARNHEM - Reporter Radio besteedt zondag aandacht aan het onderzoek dat twee Omroep Gelderlandjournalisten deden naar zalmverwerker Foppen uit Harderwijk.
Journalisten Sandrina Hadderingh en Judith Spanjers zijn dan te gast bij het onderzoeksprogramma van NPO Radio 1. Deze zomer besteedt Reporter Radio (KRO/NCRV) aandacht aan onderzoeksjournalistiek in de regio.
Omroep Gelderland deed uitgebreid onderzoek naar visverwerker Foppen in Harderwijk. In 2012 brengt de producent met salmonella besmette zalm op de markt. Zeker vier mensen overlijden, zo'n 23 duizend mensen worden ziek na het eten van de besmette gerookte zalm.
Omroep Gelderland onthult in augustus 2014 dat Foppen zowel voor als na de crisis hygiëneregels aan z'n laars lapte. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, deelt diverse boetes uit aan het bedrijf, na aanhoudende overtredingen.
Ook blijkt uit het journalistieke onderzoek dat Foppen voor het veroorzaken van de salmonellacrisis maar 4200 euro boete had gekregen. 

Verboden middel

In mei dit jaar ontdekken de journalisten dat Foppen al jarenlang willens en wetens het verboden middel natriumnitriet in visworsten verwerkt. Een middel dat in vis kankerverwekkend zou zijn. De onthullingen leiden tot meerdere debatten in de Tweede Kamer.
De boetes voor bedrijven die zich niet aan de regels houden zijn inmiddels fors verhoogd. Na de zomer komt het kabinet met plannen die van de NVWA 'weer een echte waakhond moeten maken'. 
Reporter Radio zendt zondagavond uit van 19.00 uur tot 20.00 uur op NPO Radio 1.