Groesbeek

Oude telefoonpalen krijgen in Groesbeek tweede leven als zwaluwhangplek

De drie oude telefoonpalen die in mei in Groesbeek zijn geplaatst om zwaluwen te lokken, zijn een groot succes.
GROESBEEK - De drie oude telefoonpalen die in mei in Groesbeek zijn geplaatst om zwaluwen te lokken, zijn een groot succes.
De palen zijn er neergezet op initiatief van de buurtbewoners. Die wilden graag meer natuur in hun nieuwbouwwijk aan de rand van het dorp. De draden die tussen de palen zijn gespannen worden inmiddels veelvuldig gebruikt door zwaluwen. Het is hun uitvalsbasis bij de jacht op muggen.

Zeldzame boomvalk gezien

Volgens vogelliefhebber Henk Eikholt uit Groesbeek is het ook een prachtige plek voor de dieren, omdat natuurgebied De Bruuk er in de buurt ligt. Dat is een moerasgebied met veel muggen en leem. Dat laatste gebruiken de zwaluwen voor de bouw van hun nesten. 
Doordat er zoveel zwaluwen zitten, is ook de boomvalk al een paar keer in het gebied gezien. Dat dier jaagt op vogels als de zwaluw en staat op de rode lijst. De boomvalk is dus zeldzaam in Nederland. 

Ook aantrekkelijk voor Duitse vogels

Volgens Eikholt waren er vroeger, toen de telefoonlijnen nog niet ondergronds waren, veel meer zwaluwen. Hij verwijst naar Duitsland waar de telefoonpalen nog wel in het landschap staan. Daar zijn volgens hem meer zwaluwen.
De buurt houdt het niet alleen bij de telefoonpalen om de natuur dichterbij te krijgen. Er wordt ook met steun van de vlinderstichting een vlinder-idylle aangelegd. En er zijn plannen om een ooievaarswiel op een van de palen te plaatsen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!