Nieuws

Oprichter Booking.com wil megastal in Wichmond met 1445 koeien

Multimiljonair Kees Koolen wil in Wichmond een megastal bouwen waarin plek is voor 1445 stuks rundvee, voornamelijk melkkoeien. Hij heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de provincie.
WICHMOND - Multimiljonair Kees Koolen wil in Wichmond een megastal bouwen waarin plek is voor 1445 stuks rundvee, voornamelijk melkkoeien. Hij heeft daarvoor een vergunning aangevraagd bij de provincie.
Oud-directeur van Booking.com Koolen heeft de aanvraag ingediend via zijn bedrijf Dutch Dairy Genetics in Vorden. De accountant die daar werkt zegt tegenover de Gelderlander dat 'alles nog in een heel prematuur stadium is' en dat het 'veel te prematuur is om er iets over te zeggen'. Volgens de provincie is wat rundvee betreft mogelijk het grootste aantal waarvoor ooit in Gelderland vergunning is aangevraagd.
Een woordvoerder van gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (Landbouw) zegt dat er een ontwerpbesluit is gepubliceerd. Dat is een technisch besluit. 'We konden niet anders dat erin meegaan, want de vergunningaanvraag voldoet aan de regels.' De provincie heeft gekeken of er nadelen zijn voor natuur en milieu. Uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van ammoniak per saldo niet toeneemt. 
Koolen heeft namelijk de ammoniakrechten van twee boeren in de regio opgekocht. Een varkensboer in Vorden en een vleeskuikenbedrijf in Warnsveld willen afbouwen of stoppen. 

Buurtbewoners informeren

Het plan heeft de afgelopen tijd ter inzage gelegen en er zijn meer dan tien zienswijzen binnengekomen. Daar zitten ook bezwaren tegen de megastal bij. De provincie gaat nu bekijken of er reden is om de vergunning toch niet te verlenen. Ook de gemeente Bronckhorst moet nog de nodige vergunningen afgeven. Er is een bouwvergunning aangevraagd, maar wel voor een stal met 'maar' honderd koeien. 
Het gemeentebestuur houdt de zaak aan. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat Kees Koolen, die in Vorden woont, eerst de omwonenden moet informeren over z'n plannen.

Koeien in de wei

Ook gedeputeerde Van Dijk vindt het belangrijk dat Koolen draagvlak krijgt in de buurt. Bovendien stelt de provincie nog een aanvullende eis. Gelderland wil dat boeren duurzamer gaan produceren en dat de koeien naar buiten kunnen. Daarom moet een boer zoveel grond hebben dat hij met het gras en de maïs dat daar vanaf komt de koeien voor de helft kan voeden. De rest mag hij inkopen. Dat betekent dus dat Koolen aan alleen een stal niet genoeg heeft. Hij moet ook een substantieel stuk landbouwgrond hebben.
Een boerderij met bijna 1500 koeien is eigenlijk meer dan een gewone megastal. In Nederland heeft een boerderij gemiddeld 85 melkkoeien. De universiteit in Wageningen spreekt van een megastal als er 250 koeien worden gehouden.

Grootste boer ter wereld

Eerder kondigde Koolen al aan dat hij de grootste boer ter wereld wil worden. Hij is bezig om in Brazilië een melkveebedrijf op te zetten met 100.000 koeien die 4 miljoen liter melk per dag kunnen produceren. De mega-boerderij in Zuid-Amerika moet eind 2016 in bedrijf zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!