Provincie

Bruine ratten maken zwemmen bij Valburg gevaarlijk, opnieuw ziekte van Weil bij zwemmer geconstateerd

SLIJK-EWIJK - Bij een tweede bezoeker van de recreatieplas Strandpark Slijk-Ewijk is de ziekte van Weil vastgesteld. De provincie Gelderland roept mensen op om de plassen Strandpark Slijk-Ewijk en Watergoed in Valburg nog steeds te mijden.
De ziekte van Weil is inmiddels bij twee zwemmers geconstateerd. Na de waarschuwing op 24 juli zijn er geen nieuwe meldingen meer geweest, aldus een woordvoerder van de provincie. De ziekte kan hoge koorts en griepachtige verschijnselen veroorzaken. Ook kunnen de lever en de nieren worden aangetast.

Ziekte verspreidt zich via urine van ratten

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden en vindt plaats via wondjes in de huid of via slijmvliezen.
De bruine ratten zijn aangetroffen op de eilanden in de recreatieplassen. De eilanden zijn afgezet met linten en een bedrijf is ingeschakeld om de ratten te bestrijden. Ook zijn alle notenbomen en braamstruiken op de eilandjes verwijderd, zodat de ratten minder makkelijk aan eten kunnen komen. Verder wordt extra goed in de gaten gehouden dat er geen afval rondslingert in het park. De provincie zegt de situatie goed in de gaten te houden.

Alle huisartsen geïnformeerd

Bij de plassen zijn ook 15 waarschuwingsborden neergezet. De borden worden volgens de provinciewoordvoerder donderdag aangepast met de melding dat mensen voor meer informatie terecht kunnen bij de GGD in Arnhem of Nijmegen.
Daarnaast zijn alle huisartsen in de regio geïnformeerd, zodat zij alert kunnen zijn op symptomen van de gevaarlijke ziekte.

Tot 40 graden koorts en geelzucht

De symptomen van de ziekte van Weil zijn plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot 40 graden, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierklachten meestal in de kuiten. De verschijnselen treden op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting. Het is aan te raden om bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Na een aantal dagen kunnen de nieren en lever aangetast worden. Uiteindelijk kan geelzucht optreden.
Meer informatie over het zwemwater in Gelderland is te vinden op zwemwater.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!