Nieuws

Horssenaar pleit voor vrede en vergeving, 70 jaar na de bom op Nagasaki

Atoomwolk boven Nagasaki
70 jaar geleden waren de atoombom-aanvallen op Hiroshima en Nagasaki, steden in Japan. En daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt deze week herdacht.
NAGASAKI-SHI - 70 jaar geleden waren de atoombom-aanvallen op Hiroshima en Nagasaki, steden in Japan. En daarmee kwam een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt deze week herdacht.
Op 6 augustus viel de eerste atoombom op Hiroshima; op 9 augustus was Nagasaki het doelwit van de Amerikanen. Voor Rob Schouten uit Horssen heeft de herdenking een extra emotionele lading. Zijn vader overleefde als krijgsgevangene de atoombom die op Nagasaki viel.

'Vrede en vergeving'

Rob Schouten brengt in Nagasaki een boodschap van zijn overleden vader over: 'Vrede voor Japan, maar ook vergeving voor de Japanners voor het leed dat mijn vader is aangedaan, maar ook voor de Amerikanen voor het gooien van de atoombom.'
Rob Schouten vanuit Nagasaki:

Dwangarbeid voor de Japanners

Everhard Schouten wordt in 1943 als 20-jarige soldaat in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) gevangengenomen door het Japanse leger. Samen met honderden andere Nederlandse krijgsgevangenen wordt hij verscheept naar Japan om daar dwangarbeid te verrichten.
'In 2011 kreeg hij officieel erkenning als atoombomslachtoffer van de Japanse Hoge Raad. Daarna kreeg hij een paspoort toegestuurd vanuit Japan. Dat voelde als een officiële schuldbekentenis', vertelt Schouten.

Kanker door de straling

'We worden met open armen ontvangen. De Japanse tv volgt ons op de voet. We gaan naar herdenking en bijeenkomsten van verenigingen. Zo heb ik een speech gehouden over mijn vader en zijn doelstelling bij een vereniging tegen kernwapens.'
Niet alleen psychologisch liet de aanwezigheid in Nagasaki diepe sporen achter, ook fysiek gezien had Everhard Schouten problemen. De blootstelling aan de straling van de bom zorgt al op vrij jonge leeftijd voor kanker. Eerst huidkanker en later kanker op de nier. Ondanks al die tegenslagen weet Robs vader de respectabele leeftijd van 90 te bereiken. In 2012 overleed hij.