Nieuws
Scooterdrama Nijmegen: proces vertraagd, verdachte vindt bruiloft belangrijker
Scooterdrama Nijmegen: proces vertraagd, verdachte vindt bruiloft belangrijker
'S-HERTOGENBOSCH - De rechtszaak tegen de twee mannen in het Nijmeegse scooterdrama loopt vertraging op. Het gerechtshof in Den Bosch kan de zaak woensdag slechts gedeeltelijk behandelen omdat een van de verdachten op een bruiloft in het buitenland is.
De twee Nijmeegse verdachten, Mohamed el G.(25) en Mohamed A.(23), zouden woensdag onder meer als getuige worden gehoord in elkaars zaak. Nu El G. er niet is, kan dit niet. 'De zaak sleept zich nu al zo lang voort en dan is hij er niet. Dat vind ik erg spijtig', zegt het hof. Het Openbaar Ministerie vindt het 'bizar' dat El G. er niet is.
'Hij wist als geen ander dat hij op de zitting moest verschijnen. Als je op 20 mei de zittingsdatum hoort, dan kan het niet zo zijn dat je er nu niet bent.' De advocaat van El G., Arnoud Comans, betreurt het voorval maar kan er niks aan doen, zegt hij.
'Afweging van mijn cliënt'
'Het is een persoonlijke afweging van mijn cliënt. Ik verwacht dat hij rond 15 augustus weer in Nederland is.' Het is volgens Comans El G's eigen bruiloft waardoor hij niet bij de zitting is.
Verslaggever Justin Hendriks die de zaak volgt, zegt dat het gerechtshof de mogelijkheid heeft om de verdachte door de politie te laten ophalen. 'Dat is niet gebeurd en ik denk dat dat ook niet meer gebeurt', zegt hij.
Op de vlucht man doodgereden
De twee verdachten reden met hun scooter op 15 januari 2010 Arnhemmer Mario van de Geijn dood. Het tweetal was op de vlucht voor de politie. Op de Canisiussingel reden ze in volle vaart en zonder verlichting door het rode verkeerslicht. Van de Geijn stak op dat moment over. Hij werd geschept en overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De twee verdachten geven elkaar de schuld en wijzen elkaar aan als bestuurder van de scooter.
Vrijspraak omdat niet duidelijk was wie de bestuurder was
De zaak werd al eerder inhoudelijk behandeld bij het gerechtshof in Arnhem. In het hoger beroep kon volgens het Arnhemse hof niet worden bewezen wie van de twee mannen de scooter bestuurde. Daarom werden beiden vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie liet het daar niet bij zitten en ging in beroep bij de Hoge Raad. Die verwees de zaak terug naar het gerechtshof in Den Bosch.
Het hof in Den Bosch heeft drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Vrijdag worden er getuige-deskundigen gehoord. Wanneer de twee verdachten Nijmegenaren nu voor het gerechtshof moeten verschijnen, is nog onduidelijk.