Instellingen

Reptielenkaak gevonden in steengroeve Winterswijk

Onderkaak van de nothosaurus
In de steengroeve in Winterswijk is dinsdag een bijzondere vondst gedaan. Een team van onderzoekers en studenten vond een kaak van een nothosaurus, een zwemmend reptiel uit de prehistorie.
WINTERSWIJK - In de steengroeve in Winterswijk is dinsdag een bijzondere vondst gedaan. Een team van onderzoekers en studenten vond een kaak van een nothosaurus, een zwemmend reptiel uit de prehistorie.
Twee weken deden zestien studenten en vijf onderzoekers in de steengroeve wetenschappelijk onderzoek. Dinsdag, op de laatste dag van de excursie, vonden zij de kaak. De scherpe tanden zitten er nog in.
'Een of twee keer per jaar vind je er eentje', vertelt bioloog en excursieleider Jelle Reumer. Een onderkaak is volgens hem bijzonder. 'Je vindt vaak wervels en ribben, maar dat is minder spectaculair dan een onderkaak met tanden.'

Zwemmend en visetend

De nothosaurus is volgens Reumer een visetend en zwemmend reptiel met schubben en doet nog het meest denken aan een kruising van een krokodil, zeeotter en een zeehond.

In de bouwvak kan het

Het onderzoeksteam komt al vijf jaar in de Winterswijkse steengroeve. 'Altijd in de bouwvak, want dan ligt de groeve stil', aldus onderzoeksleider Reumer.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!