Nieuws

Facebookers reageren massaal op overlast wespen - 'Laat ze toch lekker met rust joh'

ARNHEM - Het houdt u enorm bezig, de wesp. Een bericht van Omroep Gelderland op Facebook daarover leverde meer dan 1700 reacties op en werd door ruim 1450 mensen gedeeld.
Lezers reageerden massaal op de vraag hoe je wespen uit de buurt houdt. Een (onvolledig) overzicht na onze publicatie van maandag.
Knip een plastic fles doormidden en plaats de bovenkant met de dop naar beneden, adviseert Rick van der Hoeven. Heidi de Groot probeerde het, maar zonder resultaat. Ze meldt: 'Overal zaten de wespen in behalve in die fles.'
'Ik hoorde de tip dat je koffie(poeder) in een bakje moet doen en dan aan moet steken', schrijft Yvette de Bruin. 'Zijn ze zo weg. Doen ze in Griekenland.'

Kruidnagel in de fietstas

Gonny Bloemink-Janssen zet een bakje met kruidnagel op tafel. 'En je kunt buiten eten. Ik heb zelfs een doosje in mijn fietstas en we kunnen overal gaan zitten met eten. Groot probleem snel opgelost.' Kruidnagel in een halve citroen werkt ook, vult Janie Hollander aan.
Doe niets, melden lezers op Facebook ook, onder wie Yasmin Ceran: 'Laat ze toch lekker met rust joh. Als je rustig blijft, gaan ze je ook niet steken.' Daar heeft Caroline van Vugt geen boodschap aan: 'Kalm blijven, tjonge. Als ik gestoken word door zo'n akelig beest, dan krijg ik (...) onmiddellijk koorts. Ik ben allergisch voor wespensteken. Dus als ik er eentje zie, ren ik als een gek weg.'
Een origineel antwoord op het diervriendelijk bestrijden van wespen komt van Hillie Schaap: 'Zet een vlinderboom in de tuin.'

Wespen mogen dood, maar ze hebben wel een functie

Ook veel gezien bij de reacties: de vliegenmepper, al dan niet aangedreven door batterijen. Kill en attack!
Sommige reageerders denken dat wespen een bedreigde diersoort zijn, maar dat is niet zo. Bijen zijn dat wel en die mag je niet doden. Wespen mogen wel worden gedood. Dat neemt niet weg dat ze een functie hebben. Ze jagen op insecten en houden de overlast van insecten daardoor beperkt. En wie toch wordt gestoken, moet volgens het Rode Kruis het volgende doen.
Op Facebook kan nog steeds worden gereageerd, dat kan via deze link. De tips die we zelf gaven, worden nog steeds veel gelezen. U kunt ze hier in alle rust terug lezen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!