Natuur

Augustus wespenmaand; zo houd je ze op afstand!

ARNHEM - Kalm blijven, luidt het advies als een wesp rondom je hoofd zoemt. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want de geelzwarte insecten kunnen gemeen steken. Omroep Gelderland zocht uit hoe je ze op afstand houdt.
Volgens de natuurkalender is de maand augustus het begin van het wespenseizoen. Op Twitter is dat ook te merken, want de meldingen van mensen die last hebben van de steekgrage beestjes stromen binnen.

Raak niet in paniek!

Het slechtste wat je kan doen als een wesp bij je in de buurt komt, is ernaar slaan of panisch beginnen te bewegen. Kalm blijven is de beste remedie, net als zo weinig mogelijk eten en drinken buiten.
Presentator Frank van Dijk sprak er maandagochtend op Radio Gelderland over met bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit:
Toch gestoken? Gebruik dan wat ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende zalf of lotion kan ook helpen. Bij een allergische reactie of een steek in de mond of keel is het zeker niet overbodig een dokter te raadplegen.
In augustus 2009 ging Gelderland gebukt onder een wespenplaag. TV Gelderland besteedde toen aandacht aan een nieuw 'wapen' tegen wespen: de waspinator.

Zeven tips om wespen uit de buurt te houden

Maar zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen. Dus hier zeven tips om wespen uit de buurt te houden:

1. Kruidnagel

Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.

2. Azijn

Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.

3. Sinaasappel en/of citroen

Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels.

4. Ui

Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg.

5. Koffie

Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie. Zet schaaltjes koffie en steek de koffie aan, zodat die gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt hen op afstand.

6. Wierook

Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen, en weg gaan ze.

7. Geluid

Er bestaat speciale apparatuur die wespen verjaagt met geluid. De apparaten laten een ultrasoon geluid horen, dat ze wegjaagt. Dit geluid is niet of nauwelijks hoorbaar voor mensen.