Nieuws

Steeds drukker op Gelderse wateren

ARNHEM - Jetski's, speedboten, zeiljachten, kano's, waterfietsen en dan ook nog vrachtschepen: het wordt steeds drukker op de Gelderse wateren. Rijkswaterstaat waarschuwt voor gevaarlijke situaties omdat lang niet iedereen de regels kent.
Het aantal ongevallen op het water is jarenlang gestegen. Werden er in 2004 nog 198 ongevallen gemeld, in 2013 was dit opgelopen tot 528 ongevallen. Vorig jaar daalde het aantal tot licht 493, nog altijd het dubbele van het aantal meldingen tien jaar geleden.
Volgens Rijkswaterstaat - verantwoordelijk voor de veiligheid op het water - zijn er 39 'significante ongevallen' gebeurd op de Gelderse wateren sinds 2008. Dat zijn ongevallen waarbij doden of gewonden vallen, grote materiële schade is, of de vaarweg meer dan een uur gestremd is.

'Mensen kennen de regels niet'

Richard van Ooijen is eigenaar van het veerpont van Rheden naar Rhederlaag. Hij merkt ook dat het steeds gevaarlijker wordt op het water. 'Veel mensen kennen de verkeersregels niet op het water. Zo weten veel mensen niet dat een veerpont voorrang heeft.' Ook heeft hij regelmatig last van speedboten die op hoge snelheid voorbij varen en hoge golven veroorzaken, wat ook tegen de regels is.
Eigenaar Johan Visscher van Vaarschool IJssel in Rheden vindt het niet zo vreemd dat veel mensen de regels niet kennen. Een vaarbewijs is pas nodig bij boten van 15 meter. Veel verhuurbedrijven bieden boten van nèt geen 15 meter aan, waardoor mensen zonder enige kennis van de vaarregels op het water zitten.

Rijkswaterstaat controleert vooral bij mooi weer

Volgens Rijkswaterstaat wordt het steeds drukker op het water. In totaal zijn er 9.500 beroepsvaarderds en een half miljoen recreanten met een boot. De plezierboten maken vaak dezelfde fouten:
  1. In het midden van de rivier varen
  2. De vaarregels niet kennen
  3. Geen rekening houden met de dode hoek van een groot vrachtschip
Daarom controleert Rijkswaterstaat - vooral bij mooi weer - op het vaargedrag van recreanten. Om ongelukken op het water te voorkomen, heeft Rijkswaterstaat deze tips voor plezierboten:
  1. Houd afstand van beroepsvaart
  2. Kijk goed wat er achter je vaart
  3. Passeer achterlangs