Natuur

Oliesjeiks willen de exclusieve turbobloem uit het Betuwse Tuil

TUIL - Het is een soort zonnebloem met een hanenkam en oliesjeiks staan er voor in de rij. De exclusieve bloem Celosia Turbo. Een bloemenkweker in het Betuwse plaatsje Tuil is de enige op de wereld die de bloem mag kweken en verkopen.
Het is een knots van een bloem. 'Ja hij is gigantisch. Hij is langwerpig en zo'n twintig centimeter breed', zegt eigenaar Rijk de Jongh van de bloemenkwekerij. Het meest in het oog springende is de 'kroon' op de bloem. 'We hebben hem in drie kleuren: rood, roze en lila-roze.'
De turbobloem mag alleen in Tuil worden geteeld. Rijk de Jongh heeft als enige een licentie en daardoor trekt de bijzondere bloem aandacht van over de hele wereld. De oliesjeiks kopen de turbobloem voor bijvoorbeeld in hotels, vertelt Rijk de Jongh op Radio Gelderland. 'Zo'n bloemetje wordt niet in de bloemenwinkel neergezet en maar hopen dat er een klant komt om die bloem te kopen.'
De prijs van de turbobloem kan oplopen tot vijf euro per stengel, vooral door de kosten voor het vervoer naar bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!