Nieuws

Varkentjes in Oosterbeek eten eindelijk woekerplant weg

OOSTERBEEK - Ze waren de ultieme oplossing tegen een vervelende woekerplant: de biggetjes die in Oosterbeek wroeten. De varkens bleken echter vooral geïnteresseerd in tamme kastanjes en eikels. Maar inmiddels eten ze ook de woekerplant weg.
De biggetjes wroeten al bijna vier maanden langs het spoor in Oosterbeek. Het experiment is uniek in Nederland en bij toeval bedacht door Norbert Mergen. 'Wij hebben de varkens al jaren thuis. Op het terrein waar de dieren lopen, is de Japanse duizendknoop verdwenen.'

Agressieve woekerplant

De Japanse duizendknoop verspreidt zich razendsnel. Dat is vervelend, want de woekerplant beschadigt dijken en ontregelt ecosystemen. En een effectieve oplossing is er nog niet.
De varkentjes in Oosterbeek weten de Japanse duizendknoop wél met wortel en al te verwijderen. Maar de plant staat niet bovenaan hun wensenlijstje. 'De tamme kastanjes en eikels vinden ze lekkerder, dus die aten ze eerst op. Daarna ging de berenklauw eraan. Uiteindelijk blijft vrijwel alleen de Japanse duizendknoop over', vertelt Mergen.

Teveel kracht

Jan Oldenburger van Probos doet al jaren onderzoek naar de bestrijding van de duizendknoop. Hij verwacht niet dat de varkens altijd de beste oplossing zijn. 'Het werkt prima als de plant net is gaan groeien, maar als hij twee meter hoog is, kunnen de varkens er niet tegenop eten. De plant heeft dan te veel kracht', legt Oldenburger uit.
Het experiment duurt in elk geval tot oktober. Varkenshouder Sjef Meijman weet niet zeker of de Japanse duizendknoop voor die tijd helemaal weg is. 'Dan moeten ze nog even flink doorwerken. Maar uiteindelijk eten ze alles op.'