Instellingen

Gevaarlijke ziekte ontdekt in recreatieplassen in Slijk-Ewijk en Valburg

LET OP! DIT IS EEN ARTIKEL UIT 2015In de recreatieplassen Strandpark Slijk-Ewijk en Watergoed in Valburg is de Ziekte van Weil ontdekt. Bij zeker één zwemmer is de ziekte vastgesteld, meldt de GGD Gelderland-Zuid.
SLIJK-EWIJK - LET OP! DIT IS EEN ARTIKEL UIT 2015In de recreatieplassen Strandpark Slijk-Ewijk en Watergoed in Valburg is de Ziekte van Weil ontdekt. Bij zeker één zwemmer is de ziekte vastgesteld, meldt de GGD Gelderland-Zuid.
De jongeman is opgenomen geweest in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis. De provincie Gelderland waarschuwt dat de Ziekte van Weil hoge koorts en griepachtige verschijnselen kan veroorzaken. Ook kunnen de lever en de nieren worden aangetast.

Urine van bruine ratten

De Ziekte van Weil wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de urine van bruine ratten. Besmetting kan zowel in het water als op de oever plaatsvinden en vindt plaats via wondjes in de huid of via slijmvliezen.

'Ga bij ziekteverschijnselen zo snel mogelijk naar de dokter'

De symptomen van de Ziekte van Weil zijn plotseling opkomende griepachtige verschijnselen met acute hoge koorts tot 40 graden, koude rillingen, hoofdpijn, rugpijn en spierklachten meestal in de kuiten. De verschijnselen treden op binnen vijf tot veertien dagen na de besmetting. Het is aan te raden om bij deze verschijnselen zo snel mogelijk een arts te raadplegen want de ziekte is ernstig. Na een aantal dagen kunnen de nieren en lever aangetast worden. Uiteindelijk kan geelzucht optreden.
Er is inmiddels een onderzoek ingesteld naar de aanwezigheid van besmette bruine ratten op de locaties. Meer informatie over het zwemwater in Gelderland is te vinden op zwemwater.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!