Nieuws

Gelderland wil Europese regels oprekken voor snel internet buitengebied

Snel internet
De provincie Gelderland heeft 100 miljoen euro op de plank liggen om 100.000 huishoudens in het buitengebied op snel internet aan te sluiten. Maar Europese regels voorkomen dat de spade de grond in gaat. Tijd voor een Gelderse lobby in Brussel...
ARNHEM - De provincie Gelderland heeft 100 miljoen euro op de plank liggen om 100.000 huishoudens in het buitengebied op snel internet aan te sluiten. Maar Europese regels voorkomen dat de spade de grond in gaat. Tijd voor een Gelderse lobby in Brussel...
Provincie Gelderland wil in het buitengebied van de Achterhoek zelf een glasvezelnetwerk voor snel internet aanleggen. Maar volgens Europa is het subsidiëren van internet met een hogere snelheid dan 30 mb ongeoorloofde staatssteun. Dus kan Gelderland nu nog niet aan de slag.

30 mb niet toekomstbestendig

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk van de provincie Gelderland was woensdag in Brussel. Daar probeerde hij Europese beleidsmakers te overtuigen dat de grens van 30 mb in ieder geval voor regio's als de Achterhoek moet worden opgerekt. 'Als iemand in huis naar digitale televisie, Netflix of HBO wil kijken en iemand ander is al een spelletje aan het spelen, dan zit je al aan die 30 mb', aldus Van Dijk.
Dat is volgens de gedeputeerde niet toekomstbestendig. Van Dijk zegt dat de Europarlementariërs die hij sprak begrip hadden voor zijn idee. Maar het is de Europese Commissie die de regel moet aanpassen. Of en wanneer dat gaat gebeuren weet Van Dijk niet.  

Subsidie mogelijk op de tocht

Gelderland wil in de Achterhoek 24.000 huishoudens in het buitengebied aansluiten op snel internet, in heel Gelderland gaat het om ongeveer het viervoudige. De subsidie van de provincie voor de plannen is beschikbaar tot 2016. Alleen gaat het dit jaar door de Europese regels niet meer lukken om de eerste spade de grond in te laten gaan.
Gedeputeerde Van Dijk verwacht echter dat er genoeg steun in de Provinciale Staten is om de subsidie een jaar te verlengen. Hij hoopt dat het volgend jaar wel lukt om een begin te maken met de aanleg van het glasvezel in de Achterhoek.