Nieuws

Onderzoek bewijst het; met een wit shirt scoor je vaker

NIJMEGEN - De shirtkleur van voetbalelftallen kan invloed hebben op de wedstrijd. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en twee voormalig middelbaar scholieren.
Het viel Joris Olde Rikkert en Vincent de Haes op dat de spelers tijdens een Champions League wedstrijd in 2013 maar moeilijk te zien waren. Het bracht de twee, die toen nog op het Kandinsky College in Nijmegen zaten, op het idee om de zichtbaarheid van de voetbalshirts te onderzoeken. Ze werden daarbij ondersteund door hun docenten, maar ook door een oogarts, een studente cognitive neuroscience en een hoogleraar geriatrie van het Radboudumc.

Wat blijkt? Cruijff heeft gelijk...

'Trainers als Johan Cruijff roepen het al langer, maar dat is nu onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek. Contrast doet er toe', zegt hoogleraar Marcel Olde Rikkert.
'We hopen dat dit onderzoek voetbalclubs wakker schudt. De shirtkeuze wordt sterk beïnvloed door mode, of door voorkeuren van een sponsor. Veel ploegen kiezen voor zwarte uit-tenues. Ik verbaas me daarover. In de voetballerij is veel aandacht voor technische zaken, de noppen moeten het beste van het beste zijn. Maar er is weinig aandacht voor shirtkleur.' Ook het Nederlands elftal heeft een zwart uit-tenue. 'Ze kunnen beter voor een wit tenue kiezen, in het verleden hebben ze dat wel gedaan.'

Wisselende resultaten

In het verleden is de invloed van de kleur van voetbalshirts vaker onderzocht, met wisselende resultaten. Volgens sommige onderzoekers heeft een team dat rode shirts draagt een psychologisch voordeel, andere onderzoekers konden zo’n effect niet kunnen aantonen.
De onderzoekers van het Radboudumc hebben niet gekeken naar het psychologische effect van de shirtkleur, maar naar de zichtbaarheid. Hoe beter voetbalspelers elkaar op het veld kunnen vinden, hoe groter de kans op een goed resultaat. 

Welke kleur is het beste?

De jonge onderzoekers deden vier experimenten. Met zelfgemaakte animatievideo’s toonden ze aan dat proefpersonen hun medespelers beter zien in een wit shirt, vergeleken met een groen shirt. Ook analyseerden ze wedstrijduitslagen van tien profclubs (Feyenoord en negen clubs uit de Premier League) over de afgelopen 17 jaar.

Wit voor aanvallend, groen voor defensief spel

Uit het onderzoek blijkt dat Manchester City, een aanvallende ploeg met sterk contrasterende shirts, meer doelpunten scoort. Olde Rikkert: Aanvallende ploegen scoren meer goals omdat spelers beter zichtbaar zijn.' Het tegenovergestelde lijkt ook waar te zijn. 'Spelers met een shirt dat minder afsteekt tegen het gras worden minder goed gezien en houden meer ballen uit het doel.' Verdedigend spelende teams kunnen dus misschien beter kiezen voor een schutkleur. 
De onderzoeksresultaten van de onderzoekers en twee voormalige middelbaar scholieren zijn gepubliceerd in het Journal of Sports Sciences.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!