Nieuws

Gedeputeerde Van Dijk pleit in Brussel voor glasvezel in buitengebied

DOETINCHEM - Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verdedigt vandaag in Brussel het glasvezelplan van de provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten om ook de buitengebieden snel internet te bieden.
De Europese Unie vindt de financiële omvang van het project riskant. Een maximale staatsbijdrage voor zo'n project mag 70 miljoen zijn. Die grens is ook aangehouden maar volgens de provincie moet duidelijk worden dat dit ook echt de maximale kosten zijn. 

Hoe snel mag/moet het internet zijn?

Ook over de minimale snelheid van de verbinding wordt gesteggeld. De overheid mag alleen adressen aansluiten die minder dan 30 mbps hebben. Die snelheid is volgens Brussel voldoende, terwijl de partijen 100 mbps willen hebben.
Snel internet voor het buitengebied komt er, maar het duurt langer dan gehoopt. Snel internet is volgens tien gemeenten en de provincie onmisbaar voor de economische gezondheid van de regio.

Marktpartijen hebben nauwelijks belangstelling

Een jaar geleden nodigde de provincie marktpartijen uit tot aanleg van een netwerk. Interesse bleek minimaal en partijen kwamen niet tot overeenstemming. Provincie en gemeenten besloten daarom zelf een netwerk aan te leggen en daarvoor een eigen bedrijf op te richten.