Nieuws

Fort Knodsenburg krijgt plek op stadseiland Veur Lent

Het nieuwe stadseiland Veur Lent krijgt een blijvende herinnering aan het 16e eeuwse Fort Knodsenburg. Dat stond daar tot het einde van de 18e eeuw. Restanten van dit fort werden al eerder blootgelegd.
NIJMEGEN - Het nieuwe stadseiland Veur Lent krijgt een blijvende herinnering aan het 16e eeuwse Fort Knodsenburg. Dat stond daar tot het einde van de 18e eeuw. Restanten van dit fort werden al eerder blootgelegd.
De gemeente Nijmegen wil door grondwallen, trappen en originele fundamenten de binnenring van Knodsenburg een plek geven op de noordoever van het stadseiland. Dit moet in december klaar zijn.
Fort Knodsenburg werd in 1585 gebouwd door de Republiek om Nijmegen te kunnen belegeren, nadat de stad zich trouw had verklaard aan de Spaanse koning. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog was het fort afwisselend in handen van de Republiek en de Spanjaarden.

Ruimte voor de Waal

Bij archeologisch onderzoek in 2012 in het kader van Ruimte voor de Waal, hebben de archeologen onderzoek gedaan naar de restanten van het fort. Ze vonden onder andere de houten pijlers van de ophaalbrug van de hoofdingang, de fundamenten van de toegangspoort en de doorsnede van de fortgracht.
De contouren van de binnenste wal liggen grotendeels in de nevengeul maar raken ter hoogte van Café De Zon en bij de zuidelijke aanlanding van De Lentloper (de Promenadebrug) de Oosterhoutsedijk.
Ruimte voor de Waal is onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!