Nieuws

Jongeren leren steeds vaker autorijden in de simulator, maar werkt het ook?

WAGENINGEN - Autorijden leren jongeren steeds vaker in een simulator, in plaats van op de weg. Dat zegt Jorrit Kuipers, een Wageningse onderzoeker en ontwikkelaar van rij-simulatoren.
Als onderzoeker aan de TU in Delft doet Kuipers onderzoek naar het nut van digitale rijlessen. Samen met andere wetenschappers ontwikkelt hij in Wageningen een laagdrempelige rijles-simulator. Op computerschermen worden allerlei realistische verkeerssituaties nagebootst.
De leerlingen besturen een digitale lesauto en moeten daarmee op allerlei verkeerssituaties reageren. Een camera houdt de bewegingen van de leerling in de gaten. Wie vergeet om in de spiegels te kijken, wordt daar door de simulator meteen op gewezen.

Slagen leerlingen in een simulator sneller?

De onderzoekers doen een proef met twee groepen jongeren die hun rijbewijs willen halen. De ene groep krijgt naast autorijlessen op de weg ook digitale lessen in de simulator. Ook krijgen deze leerlingen software waarmee ze op hun eigen computer extra kunnen oefenen.
De tweede groep krijgt geen digitale lessen, maar gaat nog met een instructeur de weg op. In september wordt bekend of er verschil is in de slagingspercentages van de twee groepen.
Verslaggever Arjan Hoefakker was bij zo'n simulator:

Een markertje in de hersenen

De rijlessen in de virtuele wereld bootsen de werkelijkheid steeds beter na, vindt Kuipers. 'Je mag in de simulator botsingen maken, en daar leer je dan ook van. Een instructeur moet op de weg soms ingrijpen om te voorkomen dat er botsingen zijn. Als je in de simulator een ongeluk hebt, schrik je toch even. Daardoor wordt er een markertje in de hersenen geplaatst die voorkomt dat zoiets de volgende keer weer kan gebeuren.'
Thijs de Goeij studeert aan de Universiteit van Utrecht. Hij werkt samen met Kuipers aan het verbeteren van de rij-simulator in Wageningen. De Goeij laat zien wat er gebeurt als er fouten worden gemaakt. 'Dit bootst de echte verkeerssituaties heel nauwkeurig na. Rij-instructeurs die nu onderweg zijn, kunnen dat niet terwijl ze hun leerling er misschien wel iets mee willen duidelijk maken. In de simulator kan dat wel, zonder dat het schade of gevaarlijke situaties oplevert.'

'Op dit moment zijn rijlessen op de echte weg nog wél nodig'

In hoeverre de digitale methode de ritten in een lesauto kunnen vervangen, moet in september duidelijk worden. Kuipers: 'Op dit moment zijn er nog wél autorijlessen op de weg nodig. Een leerling doet normaal zo'n 40 uur ervaring op in een lesauto. De simulator vervangt dat nog niet helemaal, maar toch is inmiddels al zo'n tien uur aan rijlessen echt vervangen door lessen in de simulator.
Tot nu toe lijkt de slagingskans voor het rijbewijs net iets hoger te liggen bij de groep leerlingen die deels op de weg en deels in de simulator lessen krijgen, zegt Kuipers. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!