Nieuws

Allerallerlaatste dag op school Nieuw-Wehl: straks een andere klas is niet leuk

WEHL - Voor veel basisschoolkinderen in Gelderland is het vandaag (of morgen) de laatste schooldag, maar voor een aantal is het ook hun laatste dag in de school ooit.
Hun school sluit de deuren, omdat er te weinig leerlingen zijn. In onder meer Steenderen, Nieuw-Wehl, Baak en Hoenderloo sluiten scholen hun deuren voor altijd.
De basisscholen Sint Martinus in Baak, De Steenuil in Steenderen, Het Timpaan in Nieuw-Wehl en De Kakelhof in Hoenderloo laten dat moment niet ongemerkt voorbijgaan. 
De leerlingen van Het Timpaan hebben vannacht op school gelogeerd, maar de kinderen van groep 8 hebben niet veel geslapen. Die zijn de hele nacht wakker gebleven. En als verslaggever Laurens Tijink van Radio Gelderland om 6.30 uur bij ze op de stoep staat zijn ze nog 'heel wakker!'.

´Ik vind het niet leuk´

Een van de kinderen van groep 8 zegt stoer dat het hem niet uitmaakt dat de school in Nieuw-Wehl na ruim een eeuw ophoudt te bestaan. 'Ik ga na de vakantie toch al naar een andere school.' Jennifer uit groep 7 denkt er anders over. 'Ik vind het niet leuk. Je zit in een heel andere klas en het is heel anders.' Bovendien moet ze na de vakantie op de fiets naar Wehl. 
Sabine Willemsen is moeder van twee kinderen op basisschool Het Timpaan. Ze vindt het jammer dat de school sluit, omdat die ook een bindende factor is in Nieuw-Wehl. Toch ziet ze ook de noodzaak. Nu zitten er op de school nog 78 leerlingen. Elk jaar worden het er minder, omdat er geen jonge aanwas meer is. Dat zou betekenen dat steeds meer groepen samen in een klas moeten zitten en dat is volgens haar niet goed voor de kwaliteit van het onderwijs.
De directeur van de school noemt het een treurige dag, maar er is volgens hem geen andere keus. Het is de enige manier om ervoor te zorgen dat de school in Wehl een toekomst heeft.

Heftige en emotionele week

Op de Sint Martinus in Baak (51 leerlingen) zijn op het schoolplein vlaggetjes opgehangen en er staan een paar partytenten. Een van de moeders ziet het ondanks de gezelligheid niet als een feestje.
Ze vindt het een heftige en emotionele week: 'De school gaat weg uit het dorp en je weet dat die nooit meer terugkomt.' Ze kijkt met weemoed terug op haar eigen schooltijd op de Sint Martinus. 'Het was een echte dorpsschool, heel gezellig. Ik heb er een mooie tijd gehad.´
In Nederland sluiten elk jaar zo´n honderd scholen. De meeste fuseren. Vorig jaar sloten in Gelderland vijftien scholen hun deuren. Hoeveel er dit jaar definitief dichtgaan is nog niet duidelijk. Het ministerie van Onderwijs komt in september met de definitieve cijfers.
Foto: de leerlingen van de Martinusschool in Baak op hun laatste schooldag.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!