Instellingen

Is De Hoven bij Zutphen nou een dorp of een woonwijk?

ZUTPHEN - Als je de mensen die er wonen een kaartje wilt sturen, schrijf je Zutphen op de adres-regel. Maar sinds een paar weken staan er officiele dorpsnaambordjes om De Hoven.

Tot voor kort stond De Hoven bekend als een woonwijk van Zutphen. Is het  nou een wijk of een dorp?

In De Hoven lijkt niemand het antwoord precies te weten. De meningen lopen in ieder geval uiteen. Sommige rasechte 'Hovenaren' zijn maar wat trots op een status van dorp.

'Dit is de ultieme erkenning, nu zijn we echt een dorpje,' zegt een bewoonster die al 42 jaar in De Hoven woont. Een bewoner van dezelfde straat woont al ruim 50 jaar in De Hoven en reageert heel anders:

'We hebben een wijkraad, geen dorpsraad. We zijn dus gewoon een wijk van Zutphen.' Iemand anders zegt dat haar adres en postcode niet zijn veranderd, en dus is er geen sprake van een dorp.

Toch staan de officiële plaatsnaambordjes er sinds een aantal weken bij elke toegang richting De Hoven. Verslaggever Arjan Hoefakker ging De Hoven in..

Op de sociale media werd ook al gereageerd op de plaatsnaambordjes.

Volgens Jan-Willem Wesselink van het Kennislab voor Urbanisme, is er wel degelijk sprake van een officieel dorp. Vorig jaar adviseerde de danktank de gemeente Zutphen om van de wijk De Hoven een dorp te maken. En zo geschiedde.

Wesselink: 'En één van de dingen waar zij op uit kwamen was dat er een heleboel mooie pareltjes zijn die er in de rest van Zutphen niet te vinden zijn. Ook bleek dat de mensen die er wonen een hele sterke gemeenschap vormen. Wat is er nou meer eigen aan een dorp dan dat er een hele sterke gemeenschapszin is, dat je erbij hoort. Dat maakt een dorp tot een dorp. Daarom is het logisch dat de gemeente Zutphen de mensen in De Hoven beloond heeft en er een dorp van heeft gemaakt.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!