Nieuws

Voor het eerst vastgelegd: parende heikikkers op Park De Hoge Veluwe

Filmer Ruben Smit heeft in Nationaal Park De Hoge Veluwe de heikikker parend weten vast te leggen. Unieke beelden omdat de dieren zich meestal niet makkelijk laten filmen. © screenshot film De heikikker ontwaakt
OTTERLO - Filmer Ruben Smit heeft in Nationaal Park De Hoge Veluwe de heikikker parend weten vast te leggen. Unieke beelden omdat de dieren zich meestal niet makkelijk laten filmen.
Ruben Smit is bekend van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis. Deze bioscoophit gaat over de verborgen kanten van de Nederlandse natuur. Nu is Smit bezig met een aantal kleine films over de natuur in Park de Hoge Veluwe.

De lokroep moet het vrouwtje strikken

De eerste film gaat over de heikikker die leeft in het Deelense Veld. De camera volgt een vrouwtjeskikker die na de winterslaap op zoek gaat naar een geschikt mannetje. Ze heeft de keuze uit honderden. De lokroep van de mannetjeskikker moet haar over de streep trekken voor hem te kiezen.

Deelense Veld onder de loep

Ruben Smit filmt twee jaar lang de vier seizoenen in het park. Hij legt alle verandering in de natuur vast en maakt daar kleine filmpjes van. Hij filmt met name het Deelense Veld. Het Deelense Veld is een 450 hectare groot heidegebied dat bestaat uit natte heide, waarvan de hoger gelegen delen natter zijn dan de lager gelegen delen. De eerste film is nu af. De komende tijd volgen meerdere filmpjes.
Het verleidingsproces en de paring van de kikkers is terug te vinden op YouTube.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!